"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αύξηση επιτοκίων στο 7,25%


Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 75 μονάδες βάσης στο 7,25% από το 6,5% για να στηρίξει το νόμισμα που έχει πληγεί σφόδρα εξαιτίας της αβεβαιότητας, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της αμερικανικής Federal Reserve. Οπως τόνισε προσφάτως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητες υπουργού Οικονομικών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Αλί Μπαμπατσάν, από τον Μάιο έχουν σημειωθεί εκροές κεφαλαίων άνω των τριών δισ. δολαρίων εξαιτίας ακριβώς αυτής της αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει η τουρκική λίρα συνολικά κατά 9% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, ενώ σημείωσε ιστορικά χαμηλά πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Το νόμισμα της γειτονικής χώρας παρέμενε ουσιαστικά σταθερό τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Η τράπεζα αναγκάστηκε, ωστόσο, να υποχωρήσει από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων την οποία υποστηρίζει σταθερά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή έχει ήδη δαπανήσει περίπου 6,6 δισ. δολάρια σε αγορές δολαρίων στην προσπάθειά της να στηρίξει το νόμισμα.  

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προσπαθήσει να αποφύγει την αύξηση του κόστους του δανεισμού φοβούμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ επίκεινται εκλογές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει, μάλιστα, κατηγορήσει «το λόμπι των υψηλών επιτοκίων» για κερδοσκοπία και υπονόμευση της οικονομικής προοπτικής της Τουρκίας. Στις παρεμβάσεις της Τράπεζας της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται και η τελευταία αγορά ύψους 50 εκατ. δολαρίων, στην οποία προέβη τη Δευτέρα.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων η τουρκική λίρα ενισχύθηκε, με το δολάριο να αντιστοιχεί αργά το απόγευμα σε 1,9016 λίρες από τις 1,9153 λίρες στις οποίες ανερχόταν νωρίτερα. Παράλληλα, υποχώρησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του τουρκικού Δημοσίου στο 8,49% από το 8,69%. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η Τράπεζα της Τουρκίας έκανε το ελάχιστο που μπορούσε, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στην επιθυμία του πρωθυπουργού για χαμηλά επιτόκια και στην πραγματικότητα ενός διευρυνόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και των αυξημένων δανειακών αναγκών της χώρας.

Είναι, πάντως, γεγονός ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη όχι μόνον στην τουρκική αγορά αλλά γενικότερα στις αναδυόμενες αγορές, που είχαν υποστεί ανάλογα πλήγματα. Η κίνηση της Τράπεζας της Τουρκίας έπεται, πάντως, ανάλογων κινήσεων σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Την περασμένη εβδομάδα η Ινδία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για να στηρίξει τη ρουπία, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από Βραζιλία και Ινδονησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: