"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Νέα εκστρατεία κατά της Ελλάδας

Σε συστηματική εκστρατεία αθώωσης της ΠΓΔΜ επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας, με τελευταίο «κρούσμα» τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου για άλλη μια φορά καθιστά τη χώρα μας υπεύθυνη για την αδυναμία της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα παίρνει τώρα ό,τι θέλει» υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, διότι «κανένας δεν θέλει να ασκήσει πίεση, καθώς ουδείς επιθυμεί μια άλλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα».

Ο κ. Πόποσκι αποκαλεί «καλή βάση» τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και επαναλαμβάνει την πρόταση για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών (κάτι που έχει απορριφθεί από ελληνικής πλευράς).

Ο κ. Πόποσκι αναφέρεται στις προτάσεις του Απριλίου και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά της Αθήνας.

«Γι αυτό το λόγο προτείναμε να θέσουμε το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών κρατών, οι οποίοι εν συνεχεία θα όριζαν ομάδες για τις συνομιλίες με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ», λέει, προσθέτοντας ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ παρεμποδίζεται εδώ και 5 χρόνια από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο συναντώνται από καιρού εις καιρόν οι πρέσβεις με τον κ. Νίμιτς. Έχει υπάρξει διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, κάποιες φορές οι συναντήσεις ελάμβαναν χώρα τυπικά μόνο. Στην Αθήνα έχουν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την κρίση. Οι Έλληνες προσπαθούν ενίοτε να δώσουν στα άλλα κράτη - μέλη την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν επιθυμούν πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία του ΟΗΕ», καταγγέλλει και υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει επιδείξει μεγάλη ευελιξία, καθώς, όπως λέει, έχει αλλάξει το Σύνταγμα και τη σημαία της και έχει δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις.

«Παρά ταύτα, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», δηλώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι τα Σκόπια είχαν δεχθεί την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», την οποία η Ελλάδα απέρριψε.

«Επομένως δεν θα μπορούσα να πω ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει η ίδια προθυμία για την επίλυση του προβλήματος» λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παραδέχεται ακόμη τον κίνδυνο, η χώρα του να αποκοπεί από τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Κροατία έγινε, ήδη, μέλος της ΕΕ και η Σερβία αρχίζει σύντομα ενταξιακες διαπραγματεύσεις. Εκτιμά μάλιστα ότι αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή και αναφέρεται στις διμερείς διάφορές που διευθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια.

Ερωτώμενος, πάντως, σχετικώς με πράξεις, οι οποίες έχουν θεωρηθεί από την Ελλάδα προκλητικές, όπως το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων ονομάστηκε «Μέγας Αλέξανδρος», και η ανέγερση ελληνιστικών κτισμάτων και αγαλμάτων, ο κ. Πόποσκι παραπέμπει στις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και δηλώνει ότι «οι Έλληνες είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν δικαιολογίες ώστε να μπλοκάρουν την ένταξη».

«Ίσως μια μέρα η δικαιολογία θα είναι το χρώμα της γραβάτας μου», λέει ειρωνικά.

Προσθέτει επίσης ότι η προοπτική ένταξης της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές θα βοηθήσει προκειμένου να εξομαλυνθουν και οι διαφορές μεταξύ των μειονοτήτων στο εσωτερικό.

Σε ό,τι δε αφορά τα επεισόδια που συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2012 στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, απαντά ότι δεν είναι υπερήφανος για την συμπεριφορά κάποιων βουλευτών, αλλά επισημαίνει ότι η χώρα του είναι μια νέα δημοκρατία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε «εκπαιδευτική διαδικασία». 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: