TOYΡΚΙΑ: "Πήγα να την υπηρετήσω και με μετέτρεψε σε τέρας"
Ενας πρώην στρατιώτης, ο Ντογάν Εσλίκ, μηνύει τους πραξικοπηματίες στρατηγούς που κατέλαβαν το 1980 την εξουσία στην Τουρκία και βασάνισαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Λέει πως οι εμπειρίες του στην τρομερή φυλακή Μαμάκ της Αγκυρας τον μετέτρεψαν σε τέρας και κατέστρεψαν τη ζωή του.
Είναι ένας από τους χιλιάδες Τούρκους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον αυτών τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για βασανιστήρια και φόνους. Μόνο που ο Εσλίκ κατέθεσε μήνυση όχι επειδή υπέστη βασανιστήρια, αλλά επειδή βασάνισε ο ίδιος άλλους ανθρώπους.
Σήμερα ζει στην Αττάλεια και είναι γεμάτος τύψεις για τις πράξεις του ως βασανιστή. «Με μετατρέψατε σε τέρας, δεν μπόρεσα ούτε να παντρευτώ. Χτυπούσαμε τους κατάδικους σαν να ήταν ζώα», δήλωσε στην εφημερίδα «Ζαμάν», προσθέτοντας ότι χρειάστηκε επίσης να ακολουθήσει ψυχιατρική θεραπεία.
Οταν κλήθηκε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, το 1982, ο Εσλίκ αποσπάστηκε ως δεσμοφύλακας στη Μαμάκ και εκπαιδεύτηκε από αξιωματικούς σε μεθόδους που αποσκοπούν στην πρόκληση πόνου. Εχει καταθέσει μηνύσεις κατά των απόστρατων στρατηγών Κενάν Εβρέν και Ταχσίν Σαχίνκαγια, τους αρχηγούς της χούντας που έκανε το πραξικόπημα και επέβαλε κράτος τρόμου στην Τουρκία, κυρίως την περίοδο από το 1980 έως το 1983. «Ο λόγος για τον οποίο υπέβαλα μηνύσεις είναι επειδή η χούντα με εμπόδισε να υπηρετήσω στις ένοπλες δυνάμεις», εξήγησε στη «Ζαμάν». Υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να βασανίζει επειδή τον απειλούσαν πως, αν δεν το έκανε, θα βασανιζόταν ο ίδιος.
«Η ζωή των στρατιωτών τα χρόνια του πραξικοπήματος δεν ήταν διαφορετική από εκείνη των καταδίκων», υποστήριξε. «Οταν κάποιος ερχόταν στη φυλακή να με επισκεφθεί, του έλεγαν, "δεν υπάρχει εδώ τέτοιος στρατιώτης", και τον έδιωχναν. Μόνο μία φορά στους 20 μήνες μού έδωσαν άδεια να επισκεφθώ την οικογένειά μου. Τρώγαμε κι εμείς ξύλο, όπως και οι κατάδικοι, για να τους υποβάλλουμε σε βασανιστήρια. Μέναμε σε παράγκες μέσα στο κρύο. Δεν είχαμε ούτε κρεβάτι».
«Μια μέρα, ένας κατάδικος μου άπλωσε το χέρι σαν να ζητούσε κάτι. Εγώ έπρεπε να τον χτυπήσω. Τον χτύπησα ελαφρά, αλλά με είδε ο αξιωματικός και αμέσως με φώναξε. "Γιατί, ρε, τον χτυπάς ελαφρά; Μήπως είσαι ομοϊδεάτης του; Μήπως είστε συμπατριώτες;". Οταν του απάντησα "όχι", μου πήρε το ρόπαλο από το χέρι και μου είπε, "έλα να σου δείξω πώς να χτυπάς", και άρχισε να με χτυπάει… Δεν μας έδιναν όπλο διότι δεν μας εμπιστεύονταν. Φοβόντουσαν μη χτυπήσουμε τους αξιωματικούς… Χάσαμε την ανθρώπινη φύση μας. Μετάνιωσα που χτυπούσα εκείνους τους ανθρώπους. Πέρασαν 30 χρόνια και δεν μπορώ να ξεχάσω. Ζω ακόμη μέσα στον φόβο και τον πανικό».
Η ιστορία των βάρβαρων τιμωριών που επιβλήθηκαν από το τουρκικό κράτος σε πολίτες του, συνεχίζει να αποτελεί στίγμα για την τουρκική κοινωνία. Από τα τέσσερα στρατιωτικά πραξικοπήματα που έγιναν από το 1960, το πιο άγριο ήταν αυτό της 12ης Σεπτεμβρίου 1980. Συνελήφθησαν και βασανίστηκαν 250.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ τουρκικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε πως ο αληθινός αριθμός των συλληφθέντων και βασανισθέντων είναι διπλάσιος ή τριπλάσιος.
Εχουν καταγράψει 37 διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι βασανιστές, ανάμεσα στις οποίες τα ηλεκτροσόκ, ο φάλαγγας, το κρέμασμα από τα χέρια και τα πόδια και η χρήση νερού υπό υψηλή πίεση. Βασανιστές έχουν αρχίσει να παραδέχονται αυτά που έκαναν, παρότι συχνά ισχυρίζονται πως έκαναν ό,τι έκαναν υπό πίεση. «Φυλακίστηκαν πολλοί νέοι, διανοούμενοι και συγγραφείς», λέει ο Καμίλ Αλτιμάν, ο οποίος είχε υπηρετήσει στρατιώτης στη φυλακή Μαμάκ. «Οι φίλοι μου και εγώ απλώς εκτελούσαμε τις διαταγές που μας έδιναν, αλλά ουδέποτε υποστηρίξαμε τα βασανιστήρια». Ενα θύμα, ο Γιασάρ Γιλντιρίμ, θυμάται πως μια μέρα ο αρχιδεσμοφύλακας της Μαμάκ διέταξε να βγουν οι κρατούμενοι στην αυλή και μετά έβαλε λυκόσκυλα να τους επιτεθούν. «Το βασανιστήριο διήρκεσε 45 λεπτά», λέει ο Γιλντιρίμ. «Αυτό που με τάραξε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι ο αρχιδεσμοφύλακας διέταζε τα σκυλιά να μας επιτεθούν σιγοπίνοντας το τσάι του».
TA NEA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου