"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΥΒΑ: O Φιντελ Κάστρο συμφιλιώθηκε με τη θρησκεία!

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εχουν περάσει ακριβώς πενήντα χρόνια από τον αφορισμό του, αλλά ο Φιντέλ Κάστρο βρίσκεται κοντά στο τέλος. Επομένως, η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΣΤ' στην Αβάνα τον Μάρτιο θα μπορούσε να σημαίνει «άφεση αμαρτιών». Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η κόρη του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Αλίνα, αλλά και πηγές από το Βατικανό τις οποίες επικαλείται η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Το τελευταίο διάστημα», δηλώνει η Αλίνα, «ο Φιντέλ Κάστρο έχει συμφιλιωθεί με τη θρησκεία. Στο κατώφλι του θανάτου, ανακάλυψε και πάλι τον Ιησού. Αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί ο μπαμπάς έχει ανατραφεί από Ιησουίτες»

Είναι ο φόβος του θανάτου; 
«Δεν ξέρω αν πρόκειται μόνο για φόβο, αλλά είμαι βέβαιη ότι σήμερα ο Φιντέλ Κάστρο ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σωτηρία της ψυχής του παρά για το μέλλον της Κούβας».

Ο 85χρονος Κάστρο έχει προσβληθεί από καρκίνο και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι σχεδόν κατάκοιτος. Το Βατικανό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας με τον ηγέτη της Κουβανέζικης Επανάστασης. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που θα συναντηθεί ο Κάστρο με τον εκκλησιαστικό αρχηγό των καθολικών. Το 1992, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε επισκεφθεί την Αβάνα. Ηταν μια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που ο Κομαντάντε είχε βγάλει τη στρατιωτική στολή για να φορέσει κοστούμι. Ηταν επίσης το τέλος μιας παρεξήγησης τριών δεκαετιών που άρχισε όταν ο Κάστρο συμμάχησε με τον «Διάβολο», δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση.

Τον Ιανουάριο του 1962 ήρθε ο αφορισμός από τον Ιωάννη Θ' και έπειτα η σύγκρουση με την Εκκλησία. Μπορεί το όνομά του να σημαίνει πιστός, αλλά ο Φιντέλ έγινε αναγκαστικά άθεος, η εκκλησιαστική περιουσία εθνικοποιήθηκε και εκατοντάδες ιερείς - κυρίως Ισπανοί - απελάθηκαν. Τριάντα χρόνια αργότερα, το τέταρτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας αναγνώρισε πλήρη ελευθερία και ισοτιμία στα θρησκευτικά δόγματα. Και ένας βιογράφος του Φιντέλ αποκάλυψε ότι το αγαπημένο ανάγνωσμα του Κομαντάντε ήταν πάντα η Βίβλος.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: