"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ευθύνες για το ΥΠΠΟΤ

Tης Γιωτας Συκκα

H Eλλάδα θα πάψει να είναι παράδεισος για τους αρχαιοκάπηλους και θα αρχίσει να γίνεται κόλαση, είπε στις 13 Δεκεμβρίου ο Παύλος Γερουλάνος, χαρούμενος για τις επιτυχίες του υπουργείου του στον τομέα της επιστροφής αρχαιοτήτων. Ηταν η εκδήλωση για τον επαναπατρισμό των μεταβυζαντινών εικόνων από την Ολλανδία.

Πού να ήξερε όμως ότι μερικές εβδομάδες αργότερα την κόλαση θα τη ζούσε το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από την κλοπή των πινάκων του Πικάσο, του Μοντριάν και ενός σχεδίου του Γουλιέλμου Κάτσια Μονκάλβο, από την Εθνική Πινακοθήκη. Ενός μουσείου που φυλάσσεται όπως και άλλα μεγάλα της χώρας με ελάχιστο προσωπικό.

Και ήταν αυτή η είδηση που προκάλεσε σε κάποιους τον μεγαλύτερο θυμό. Ενας μόνο φύλακας στην Πινακοθήκη; 

Ξαφνιάστηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος με ύφος σκωπτικό και επικριτικό, που για μια στιγμή ξεχάσαμε ότι είναι στην ίδια κυβέρνηση η οποία επέβαλε την περικοπή στον πολιτισμό, -τη μεγαλύτερη από όλες τις πληττόμενες ευρωπαϊκές χώρες από την κρίση-, έκανε δηλώσεις στα κανάλια.

Τι ειρωνεία... Τη μεγαλύτερη περικοπή στον πολιτισμό την έκανε η χώρα που έχει τον πιο διαχρονικό πολιτισμό. Οσο για τον κ. Π. Γερουλάνο, έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν μπορεί να πείσει και τον νυν πρωθυπουργό ότι πρέπει να λυθεί το θέμα της ελλιπούς φύλαξης των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, της υπολειτουργίας των περισσοτέρων με τις κλειστές συλλογές και αίθουσες, με τους εθελοντές που συχνά ξεπερνούν τα όριά τους.

Τα πρώτα υπονοούμενα προχθές, με τη δημοσιοποίηση της κλοπής, ήταν για τους λανθασμένους χειρισμούς του φύλακα. Δεν ακούσαμε όμως ούτε ένα υπονοούμενο για το κράτος και τους χειρισμούς όσων το διοικούν. Για τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων.

Το μόνο που βλέπουμε είναι να κάνουν θυμωμένες δηλώσεις στα μικρόφωνα. ΄Η ανόητες, σαν τις απερισκεψίες του Γ. Γιακουμάτου που προτείνει: «Αντί να κοπούν ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να νοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να νοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους, και μάλιστα τώρα». Τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο τιμόνι της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: