"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Σούπερ... αραχνοΰφαντο μετάξι που αταματά ακόμα και μαχητικά εν πτησει χωρίς να σπάσει !

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σκληρότερο και ανθεκτικότερο από το ατσάλι και το υλικό των αλεξίσφαιρων γιλέκων (Kevlar) είναι το νέο ενισχυμένο μετάξι με ιδιότητες ιστού αράχνης που κατάφεραν να φτιάξουν Αμερικανοί επιστήμονες ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια επανάσταση στην παραγωγή μεταξιού και στη βιομηχανία.

Το υλικό το οποίο προσομοιάζει με αυτό που περιγράφεται στα σκίτσα και τις ταινίες με τον Spider- Man, τον άνθρωπο-αράχνη, φτιάχτηκε από γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες και οι χρήσεις του ξεκινούν από την ιατρική και φτάνουν μέχρι τον πόλεμο, αφού θεωρητικά ένας ιστός με ίνες πάχους μολυβιού από αυτό το υλικό θα μπορούσε να σταματήσει ένα μαχητικό αεροπλάνο εν πτήσει χωρίς να σπάσει!

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να παράγουν μαζικά το υλικό από το οποίο οι αράχνες φτιάχνουν τον ιστό τους για πολλά χρόνια, όμως το… ταμπεραμέντο των αραχνιδών (κανιβαλισμός, επιθετικότητα κ.τ.λ.) και οι σχετικά μικρές ποσότητες ιστού που παράγουν δεν συνέβαλλαν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ετσι οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, με επικεφαλής τον Ντον Τζάρβις, τροποποιήσαν γενετικά μεταξοσκώληκες του είδους Bombyx mori, εισάγοντας σε αυτούς τα γονίδια της αράχνης Nephila maculata που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή των ινών που αποτελούν τον ιστό της εν λόγω αράχνης.

Το αποτέλεσμα αυτής της γενετικής τροποποίησης ήταν οι μεταξοσκώληκες να παράγουν ένα μείγμα από ίνες του δικού τους μεταξιού και του σκληρού και ανθεκτικού υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ο ιστός της Nephila Maculata.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, στην οποία εξηγούν πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν τους γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες:  
«Σε γενικές γραμμές οι σύνθετες ίνες που παρήγαγαν οι γενετικά τροποποιημένοι μεταξοσκώληκές μας ήταν αρκετά πιο ανθεκτικές από αυτές που παράγουν οι κανονικοί μεταξοσκώληκες και όσο δυνατές είναι οι φυσικές ίνες που παράγουν φυσικά οι αράχνες.
Οι καλύτερες μετρήσεις έδειξαν ότι η σύνθετη ίνα που παράχθηκε από έναν από τους τέσσερις γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες ήταν ακόμα πιο ανθεκτική από αυτή που παράγει στη φύση το είδος της αράχνης που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα».

Οι ιδιότητες του
Ιδανικό για νέα ιατρικά υλικά
Το υλικό που έφτιαξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ είναι πράγματι πολύτιμο, αφού οι ιδιότητες των ινών του ιστού της αράχνης είναι πραγματικά εντυπωσιακές. 

Μια ίνα με μήκος όσο η περίμετρος της Γης θα ζύγιζε μόλις 500 γραμμάρια, ενώ μια ίνα μπορεί να τεντωθεί από 2 έως τέσσερις φορές το μήκος της χωρίς να σπάσει. 

Επίσης οι ίνες αυτές αντέχουν σε θερμοκρασίες από -40 βαθμούς Κελσίου μέχρι 220 βαθμούς Κελσίου. 

Το υλικό αυτό λοιπόν είναι ιδανικό για την κατασκευή νέων βιοϋλικών για χρήση στην ιατρική. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να κατασκευαστούν γάζες, τεχνητοί σύνδεσμοι, τένοντες, καλούπια για βιολογικούς ιστούς και άλλα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: