"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Haute Coiffure

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (katsikas.george@gmail.com)
 
Η υψηλή κομμωτική στη μόδα. Ας μιλήσουμε για κουρέματα και… «μακρυμάλληδες» λοιπόν.
Κατ αρχήν να διευκρινίσουμε ότι το περίφημο κούρεμα ΔΕΝ αφορά το σύνολο του χρέους. Χρέος που σχετίζεται με δάνεια του μηχανισμού στήριξης, διακρατικά δάνεια, και ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ παραμένει ανέγγιχτο. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 159 δις. ευρώ. Αφαιρώντας αυτό το ποσό από το σύνολο των 356 δις ευρώ που είναι οι συνολικές υποχρεώσεις μέχρι το 2020 προκύπτουν 197 δις ευρώ, που θεωρητικά μπορούν να εναποτεθούν στην καρέκλα του κουρέα. Αυτά πάντα με οδηγό τα ψυχρά Μαθηματικά. Και τούτο διότι αν στους υπολογισμούς ενσωματώσουμε και την κοινή λογική τότε εύκολα μπορούμε να δούμε πως το υποψήφιο προς κούρεμα χρέος μειώνεται δραματικά
 
Η κοινή λογική λέει πως το κάθε είδους κούρεμα ΔΕΝ πρέπει να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός! (Default)  Ένα πιστωτικό γεγονός πέραν από ελληνική αυτοκτονία μπορεί να αποτελέσει αρχή καταστάσεων πανικού ικανού να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και  να κλονίσει απ τα θεμέλιά του το διεθνές  τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς κάθε είδους κούρεμα πρέπει να γίνει με την ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ του «μακρυμάλλη» έστω και αν αυτή αποσπαστεί με το πιστόλι στον κρόταφο.
 
Εδώ λοιπόν πρέπει να εντοπιστούν οι «μακρυμάλληδες» που η κοινή λογική λέει πως ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε κανενός είδους κούρεμα. Εκ του ασφαλούς μπορούμε να πούμε πως  αυτοί σίγουρα είναι οι κάτοχοι ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ CDS τα οποία ενεργοποιούνται αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
 
Η ονομαστική αξία των CDS που διασφαλίζουν ελληνικά ομόλογα σήμερα ανέρχεται σε περίπου 5 δις. Κάποια από αυτά αγοράστηκαν σχετικά πρόσφατα με ακριβό ασφάλιστρο μεγαλύτερο του 15% (μην ξεχνάμε ότι το ασφάλιστρο έφτασε και το 30%) ενώ κάποια είναι σχετικά παλιά και αγοράστηκαν με ασφάλιστρο 2%-3% ! Αν δεχτούμε την εκτίμηση των ειδικών αναλυτών πως για τα ενεργά σήμερα cds πρέπει να υπολογίζουμε μέσο ασφάλιστρο της τάξης του 8% τούτο σημαίνει πως τα 5 δις αποτελούν το 8% της ασφαλισμένης αξίας αρά η ενεργοποίηση των cds μεταφράζεται σε αποζημιώσεις της τάξης των 62,5 δις. περίπου ! Το πόσα από αυτά είναι «γυμνά» δεν το γνωρίζουμε αλλά αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις πως τα γυμνά cds είναι περίπου τα μισά τούτο σημαίνει πως τα περίπου 31 από τα παραπάνω 62,5 δις καλύπτουν υπαρκτά ελληνικά ομόλογα συνεπώς οι κάτοχοί τους όντας διασφαλισμένοι, ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαςδήποτε μορφής κούρεμα!
 
Άρα τα αφαιρούμε από τον κουβά των 197 δις για να μας μείνουν 166 δις.
 
Ας πάμε τώρα στις Τράπεζες, αφού πρώτα θυμίσουμε πως οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες ΔΕΝ κατέχουν cds!. Αντίθετα κατέχουν  ελληνικά τοξικά ομόλογα αξίας 101 δις !
 
Από αυτά τα 50 δις. περίπου τα κατέχουν οι Ελληνικές και τα υπόλοιπα οι ξένες Ευρωπαϊκές τράπεζες. Και οι μεν και οι δε τα ομόλογα αυτά τα καταθέτουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να εξασφαλίσουν δανεισμό από αυτήν.
 
Κάθε είδους κούρεμα στην αξία των ομολόγων μεταφράζεται αυτόματα σε ανάγκη άμεσης κάλυψης της μείωσης της αξίας  των ομολόγων αυτών. Μειωμένη δυνατότητα εγγυοδοσίας, απαξιωμένες ομολογιακές εγγυήσεις μεταφράζονται σε κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ  ΕΚΤ και Τράπεζας που έκατσε στην καρέκλα του κουρέα! Αν υπάρχουν διαθέσιμα Ιδια Κεφάλαιαγια την κάλυψη του κουρέματος έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ή η αγορά ενός λουκέτου για να κλείσει ο τελευταίος την πόρτα. . Εδώ εντοπίζεται και η λεπτή γραμμή που μπορεί να κρίνει την βιωσιμότητα της τράπεζας αλλά και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Αν το προς αναζήτηση ποσό είναι ένα λογικό ποσοστό της Κεφαλαιοποίησης και των Ιδιων κεφαλαίων  της Τράπεζας , η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου  μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί κυρίως απ τους υπάρχοντες μετόχους και η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος. Αν το προς αναζήτηση ποσό υπερκαλύπτει την Κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας τότε τη λύση τη δίνει είτε το λουκέτο είτε κάποιος νέος μέτοχος που διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και στην ουσία ανατρέπει το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς γινόμενος ο ίδιος ιδιοκτήτης μέσα σε μια νύχτα! Αυτός ο νέος μέτοχος στην περίπτωση την δική μας που το κούρεμα πρόκειται να γίνει στο κομμωτήριο «Η ωραία Ελλάς» δεν είναι άλλος απ τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό που εγγυάται την στήριξη του Τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης
 
Συνεπώς όσες τράπεζες Ελληνικές ή ξένες ΔΕΝ μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα έρθει ως συνέπεια του όποιου κουρέματος αποφασιστεί θα διασωθούν από τον «μηχανισμό» δια της κρατικοποίησης
 
Ποιες θα είναι αυτές?
 
Την απάντηση την δίνουν οι πίνακες που δείχνουν αφ ενός μεν την Κεφαλαιοποίηση  των τραπεζών αφ εταίρου δε  τα Ιδια Κεφάλαιά τους και την έκθεσή τους σε τοξικά ελληνικά ομόλογα.
 
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνική Τράπεζας είναι ΚΑΤΩ από 2 δις. την στιγμή που κατέχει τοξικά ομόλογα 19,4 δις τα οποία είναι Υπερδιπλάσια των Ιδίων κεφαλαίων της,  ή ότι Εurobank και Πειραιώς βρίσκονται κάτω από τα 400 εκατομμύρια την στιγμή που κατέχουν αντίστοιχα τοξικά ομόλογα της τάξης των 7 και 8 δις δεν νομίζω να χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς την μέσα σε μια νύχτα  αλλαγή ιδιοκτησίας του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος ακόμα και σε περίπτωση κουρέματος μικρότερου του 50%
 
Σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες οι ευρωπαϊκές μπορεί μεν να μοιράζονται ισόποση έκθεση της τάξης των 50 δις, ΚΑΜΙΑ όμως από αυτές μεμονωμένα δεν έχει έκθεση μεγαλύτερη των 5 δις. Για να φανεί η διαφορά με το ελληνικό χάλι αρκεί να δει κανείς πως η έκθεση των 5 δις. της BNP Paribas αντιστοιχεί στο 8% των Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας ενώ καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έχει έκθεση μεγαλύτερη είτε της αξίας Κεφαλαιοποίησης της είτε  του 29% των ιδίων κεφαλαίων της .
 
ΑΡΑ ακόμα και μετά από κούρεμα της τάξης του 50% οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες λογικά  θα ΑΝΤΕΞΟΥΝ. Αυτές κινδυνεύουν είτε από ομόλογα κάποιας άλλης χώρας – γουρουνάκι είτε από έναν γενικότερο πανικό, σε αντίθεση με τις Ελληνικές που απ την στιγμή που θα μπουν σε διαδικασία κουρέματος θα αλλάξουν οι περισσότερες αν όχι όλες ιδιοκτήτη!
 
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί τόσο οι μεν όσο και οι δε να πάνε σε εθελοντικό κούρεμα?
 
Η απάντηση δίδεται επίσης με ερώτημα : «πόσο καλά λανσάρει η Τρόικα την πρόθεσή της να μας εγκαταλείψει να χρεοκοπήσουμε αλλά και πόσο πιθανή είναι αντικειμενικά μια χρεοκοπία ακόμα και αν η τρόϊκα έχει τις αγνότερες και καλύτερες προθέσεις σωτηρίας?»
 
Νομίζω πως τόσο τα τελευταία «χτυπήματα» της τρόικας στο τραπέζι της οικονομικής διπλωματίας αλλά όσο και το αντικειμενικό γεγονός πως δίνουμε μεν μια μάχη η οποία όμως είναι αντικειμενικά άνιση και λόγω του δείκτη νοημοσύνης των εγχώριων ανίκανων φωστήρων μας αλλά πολύ περισσότερο λόγω των αμείλικτων αριθμών  συνηγορούν στο γεγονός πως το να κρατά κανείς στην τσέπη του ελληνικά ομόλογα όταν μπορεί να τα ανταλλάξει με μικρότερου ύψους άκρως εγγυημένες αξίες, αποτελεί παιχνίδι ΥΨΗΛΟΥ ρίσκου!
 
Θεωρητικά η άποψη του «κάλιο 5 και στο χέρι» συνδυασμένη με το έντεχνα ενισχυμένο με περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα  κλίμα για μια επερχόμενη ελληνική κατάρρευση   όχι απλώς θα οδηγήσουν τους Τραπεζίτες  να κάτσουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στην καρέκλα του Κουρέα αλλά θα του πουν επί πλέον και  «πάρτα όπως γουστάρεις» Ειδικά τις ξένες που θα έχουν ανεκτές απώλειες. Οι  δε εγχώριοι τραπεζίτες μπροστά στο φάσμα λουκέτου συνοδεία  Αργεντινοποίησης που θα τους αναγκάσει να αναζητούν ελικόπτερο παρέα με τους πολιτικούς,  μετά από ένα «default» θα προτιμήσουν να πουν ναι σε βαρύτατες μετοχικές απώλειες από το να ζήσουν τον απόλυτο εφιάλτη
 
Αυτό που είναι άγνωστο είναι η αντίδραση των κατόχων των υπολοίπων 166-101 = 65 δις ελληνικού χρέους. Μέσα σε αυτούς βρίσκονται και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά ταμεία με τοξικό άνοιγμα 25 δις!
 
Με δεδομένη πάντως την επι 35 χρόνια διαγωγή ΥΠΟΤΑΓΗΣ όλων των διοικήσεων στην πολιτική ηγεσία που τις διορίζει, πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη η συγκατάθεσή τους στο κούρεμα σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ζητηθεί απ την κομμώτρια Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι ειδικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει κυριολεκτικά να στυλώσουν τα πόδια μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο μείωσης του αντικρίσματος των ομολόγων τους   Μια μείωση που αυτόματα θα μεταφραστεί σε ισόποσα δεινά για τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα ταμεία αυτά.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΔΕΝ πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι θα πάμε σε default εκτός και αν φυσικά θέλουμε να αυτοκτονήσουμε.  Στόχος είναι η εθελοντική κομμωτική η οποία για να επιτευχθεί θα επιστρατευτούν σενάρια εκφοβισμού ότι πάμε σε default. Αν η Μέρκελ παίξει καλά την παρτίδα τρόμου, εθελοντές θα είναι σίγουρα οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες (101 δις) και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία (25 δις). ΠΙΘΑΝΟΙ εθελοντές θα είναι τα λοιπά hedge funds – κάτοχοι των υπολοίπων 40 δις από τα 166 που θεωρητικά παίζουν για την καρέκλα του κουρέα.
 
Αν το κούρεμα είναι 50% τότε μιλάμε για όφελος 126:2= 63 δις. από τράπεζες και ταμεία ΣΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ όφελος 40:2 =20 δις απ τους λοιπούς ανάλογα απ το πόσο «γάτες» και τζογαδόροι είναι.  (Αυτά χωρίς στο τραπεζικό κούρεμα να υπολογίζεται το κόστος κρατικοποιήσεων)
 
Ο αριθμός μπροστά στο βουνό των 356 δις είναι μικρός. Το αν το χρέος γίνεται βιώσιμο αφαιρώντας 40,50, 60, ή 80 δις. σηκώνει πολύ συζήτηση με τις πιθανότητες να παραμένουν εις βάρος μας.  Ακόμα και στην περίπτωση αυτή οφείλουμε να ΜΗΝ καταθέσουμε τα όπλα υποκύπτοντας στις Βαρουφοκαζάκειες θεωρίες που θέλουν τον ασθενή να τραβάει τα σωληνάκια… Είμαστε λαός που ποτέ δεν κατέθετε τα όπλα στα δύσκολα. Ας μην αλλάξουμε στάση ζωής τώρα…
 
ΥΓ. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τον αφελληνισμό του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος ας λείπουν. Εκτός και αν έχετε ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τη ράτσα των αρπακτικών που σας πίνουν το αίμα… Η διεθνής πραγματικότητα πάντως ειδικά όταν έχει να κάνει με τράπεζες θυμίζει το ρητό «ούνα φάτσα ούνα ράτσα…» Αυτοί που όχι μόνο πήραν ομήρους την πλειοψηφία των πολιτών της Ρουσφετόβιας αλλά τους ξεφτίλιζαν κι από πάνω με κατασχέσεις ακινήτων έναντι αστείων οφειλών, και με οχλήσεις μέσω τρισάθλιων εισπρακτικών εταιρειών, ήρθε η ώρα να δεχτούν τηλεφώνημα απ την «εισπρακτική» της κυρίας Μέρκελ!  Όλα εδώ πληρώνονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: