"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «∆εν πληρώνω, δεν πληρώνω» από τα ασφαλιστικά ταµεία

«Στάση πληρωµών» έχουν κάνει ουσιαστικά τα ασφαλιστικά ταµεία προς τα ιδιωτικά νοσοκοµεία και τις κλινικές, τους γιατρούς και τους φαρµακοποιούς. Τους τελευταίους µήνες οι περισσότεροι οργανισµοί δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, µε αποτέλεσµα να έχει σωρευτεί χρέος εκατοντάδων εκατοµµυρίων. Οι επιπτώσεις της τακτικής αυτής στη λειτουργία µεγάλων νοσηλευτικών ιδρυµάτων είναι σοβαρές, καθώς πολλά από αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Απλήρωτοι παραµένουν τους τελευταίους δύο µήνες οι εργαζόµενοι του «Ερρίκος Ντυνάν», αφού τα χρέη του νοσοκοµείου αγγίζουν τα 50.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγµή, γιατροί και εργαζόµενοι του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου µε µισθό µεγαλύτερο των 1.800 ευρώ πληρώθηκαν αυτόν τον µήνα µε καθυστέρηση τεσσάρων ηµερών. Επίσης, µετά το καλοκαίρι παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβληµα µε εταιρεία η οποία εισάγει τεχνητές καρδιές και ανταλλακτικά. Εξαιτίας των οφειλών του νοσοκοµείου η εταιρεία είχε σταµατήσει να προµηθεύει το ίδρυµα µε υλικά. Η κατάσταση οµαλοποιήθηκε έπειτα από παρεµβάσεις της διοίκησης του νοσοκοµείου.

Οφειλές στα 2 δισ.
Περισσότερα από 1.900.000.000 ευρώ εκτιµάται ότι οφείλουν τα ασφαλιστικά ταµεία σε υγειονοµικές µονάδες, φαρµακοποιούς, γιατρούς, αλλά και στις φαρµακευτικές εταιρείες (το ΙΚΑ το οποίο έχει δικά του φαρµακεία οφείλει περί τα 300.000.000 ευρώ). Στους φαρµακοποιούς της Αθήνας οι οφειλές φθάνουν τα 120.000.000 ευρώ. 

«Το παράλογο είναι το ίδιο το κράτος να διδάσκει την ασυνέπεια και να απαιτεί από εµάς να είµαστε συνεπείς στην Εφορία και στα χαράτσια» δηλώνει  ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αµπατζόγλου. «Θα προχωρήσουµε σε δικαστικές προσφυγές» συνεχίζει και ζητεί να έχουν οι φαρµακοποιοί το δικαίωµα συµψηφισµού των οφειλών προς την Εφορία µε τα οφειλόµενα των ασφαλιστικών ταµείων.

Ανάλογη τακτική ακολουθούν και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του συνδέσµου τους κ. Γ. Σαραφιανό, έξι κλινικές της Βόρειας Ελλάδας [Αγιος Λουκάς - Νοσηλευτική ΑΕ, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης (πρώην Γαληνός), Euromedica Γενική Κλινική, Euromedica Κεντρική Κλινική, Euromedica Κυανούς Σταυρός και Σαραφιανός - Λυσίµαχος ΑΕ] διακόπτουν τη συνεργασία τους µε το Ενιαίο Ταµείο Ανεξάρτητα Απασχολούµενων (ΕΤΑΑ) από τις 15 Οκτωβρίου «είτε λόγω µη ανανέωσης των συµβάσεων είτε λόγω καταγγελίας τους, διότι το ασφαλιστικό ταµείο δεν καταβάλλει τα οφειλόµενα νοσήλια από το 2009, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται σηµαντικό πρόβληµα ρευστότητας στις κλινικές».

Σηµειώνεται ότι το ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ οφείλει 12.600.000 ευρώ στις κλινικές, το ΕΤΑΑ - Συµβολαιογράφοι 124.618,8 ευρώ, το ΕΤΑΑ - ΚΥΤ - ΤΣΜΕ∆Ε 9.500.000 ευρώ και το ΕΤΑΑ - ∆ικηγόροι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και επαρχίας 2.800.000 ευρώ.

Σηµαντικά ποσά χρωστούν τα Ταµεία και στους γιατρούς και δη στους εργαστηριακούς. Mάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης έχει υπολογίσει ότι οι εν λόγω οφειλές του ΟΠΑ∆ φθάνουν τα 400.000.000 ευρώ.

Ασφυξία σε νοσοκομεία
Το χρέος των 54.000.000 ευρώ – εκ των οποίων 20.000.000 ευρώ είναι οι οφειλές του ΙΚΑ – προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προκάλεσε µετά το καλοκαίρι σοβαρά προβλήµατα στη λειτουργία του ιδρύµατος. Το ίδιο συνέβη και µε το νοσοκοµείο «Ερρίκος Ντυνάν». Τα χρέη των Ταµείων προς το νοσοκοµείο φθάνουν τα 24.800.000 ευρώ. Το ∆ηµόσιο οφείλει επίσης στο νοσοκοµείο 24.000.000 ευρώ από τη συνεργασία του µε τον «Ερυθρό».

«Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών έχουν σοβαρές επιπτώσεις. ∆ύο µήνες έχουν να πληρωθούν οι άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκοµείο µας» δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του κοινωφελούς ιδρύµατος «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Α. Μαρτίνης . Προσθέτει επίσης ότι η διοίκηση του νοσοκοµείου ζητεί 20.000.000 ευρώ µε αγωγή της κατά του ∆ηµοσίου, επειδή επί έναν χρόνο το νοσηλευτικό ίδρυµα δεν είχε βεβαίωση καλής λειτουργίας. «Ελπίζω ότι εκτός από κάποιο ποσό, το οποίο όπως µας έχουν υποσχεθεί είναι καθ’ οδόν και θα δράσει πυροσβεστικά, σύντοµα να έχουµε και την καλή παρέµβαση του υπουργού Υγείας, όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει» σηµειώνει ο κ. Μαρτίνης.

«Παλαιότερα καθυστερούσαµε την εξόφληση των προµηθευτών το πολύ τρεις-τέσσερις µήνες. Τώρα περισσότερο...» παρατηρεί ο κ. Γ. Χριστόπουλος , γενικός διευθυντής του νοσοκοµείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Επισηµαίνει µάλιστα ότι τα χρέη των ασφαλιστικών ταµείων φθάνουν τα 85.000.000 ευρώ ενώ σηµειώνονται καθυστερήσεις στις πληρωµές προµηθευτών από τον Οκτώβριο του 2010.

ΓΙΑ 15 ΤΑΜΕΙΑ
«Στάση φαρµάκων»
Η κατάσταση έχει φθάσει στο µη περαιτέρω, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντο, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν εξοφληθούν οι φαρµακοποιοί ως το τέλος του µήνα, την 1η Νοεµβρίου θα σταµατήσουν να χορηγούν φάρµακα µε πίστωση στους ασφαλισµένους 15 ασφαλιστικών ταµείων.

Τα Ταµεία αυτά είναι τα εξής: ΟΠΑ∆ (∆ηµόσιο), ΤΑΥΤΕΚΩ - ∆ΕΗ, ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΕΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ - ΗΛΠΑΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ - ΗΣΑΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ, ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕ∆Ε, ΕΤΑΑ - ∆ικηγόρων Πειραιά, ΕΤΑΑ - ΤΥ∆Ε, ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ - ∆ικηγόρων Αθηνών, ΕΤΑΠ - ΤΑΤΤΑ, ΕΤΑΠ - ΤΑΙΣΥΤ, ΕΤΑΠ - ΤΣΕΥΠ και Πανεπιστηµιακή Λέσχη. 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: