"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των Γαλλικών δυνάμεων

KΑΜΠΟΥΛ. Αποχώρησαν οι πρώτοι 200 Γάλλοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μετά την αποχώρησή τους, παραμένουν στο Αφγανιστάν 3.800 Γάλλοι εκ των οποίων 800 αναμένεται να επιστρέψουν στη Γαλλία μέχρι τα τέλη του 2012 και οι υπόλοιποι μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε τον περασμένο χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
 
«Το 2014 όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, και ο έλεγχος της ασφάλειας της χώρας θα έχει μεταβιβαστεί στου Αφγανούς», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, στις 12 Ιουλίου στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών ακολουθεί αυτή των Αμερικανών που ηγούνται της διεθνούς δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 2001 και η οποία στο διάστημα των 10 ετών που έχουν παρέλθει, δεν κατάφερε ούτε να επιφέρει την ειρήνη ούτε να αναχαιτίσει την επιστροφή των Ταλιμπάν που έχουν πλέον εισχωρήσει σε περισσότερο από το 50% του αφγανικού εδάφους.

Σημειωτέον, ότι το θέρος του 2011 ήταν ιδιαιτέρως φονικό για τους Γάλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, καθώς 17 άνδρες των γαλλικών δυνάμεων σκοτώθηκαν μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 7ης Σεπτεμβρίου. Από το 2001, έχουν συνολικά σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 75 Γάλλοι στρατιώτες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι 200 Γάλλοι στρατιώτες που αποχώρησαν χθες από την Καμπούλ, είχαν αρχίσει την αποστολή τους στο Αφγανιστάν στις 6 Ιουλίου, στη βάση Τόρα, σε απόσταση 50 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας. Προτού αφιχθούν στη Γαλλία, θα παραμείνουν επί τρεις ημέρες στην Κύπρο. Διακόσιοι ακόμη Γάλλοι στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, πριν από τα Χριστούγεννα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: