"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΝΔΙΑ: Προχώρησε σε αμυντική συνεργασία με το Αφγανισταν

Reuters, A.P.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τελετής για την υπογραφή του συμφώνου οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας με την Ινδία, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έσπευσε να διαβεβαιώσει το Πακιστάν ότι δεν απειλείται από τη σύσφιγξη των δεσμών της Καμπούλ με το Νέο Δελχί. 

«Το Πακιστάν είναι ο δίδυμος αδελφός μας και η Ινδία μια σπουδαία φίλη», δήλωσε χθες ο κ. Καρζάι. «Η συμφωνία, λοιπόν, που υπογράψαμε με μια φίλη σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη σχέση με τον αδελφό μας», συνέχισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Εντούτοις, η διήμερη επίσημη επίσκεψη του κ. Καρζάι στο Νέο Δελχί και η υπογραφή της συμφωνίας για τη συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας από Ινδούς στρατιωτικούς εντείνει την αίσθηση της διπλωματικής απομόνωσης του Πακιστάν, στον απόηχο των καταγγελιών περί ανάμειξης των μυστικών του υπηρεσιών στις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Η πακιστανική κυβέρνηση, πάντως, αποφεύγει προς το παρόν να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας, μολονότι η προοπτική μιας εχθρικής Ινδίας στα ανατολικά του σύνορα και ενός Αφγανιστάν που θα είναι προσκολλημένο στο Νέο Δελχί στα βόρεια ανησυχούσε ανέκαθεν το κατεστημένο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ισλαμαμπάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: