«Μια νέα χώρα», ήταν ο τίτλος της «Γεντιότ Αχρονότ», «Ο κόσμος ξεσηκώθηκε» της «Μααρίβ». Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και θα προτείνει λύσεις ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνειδητοποιώντας - όπως επισημαίνουν οι αναλυτές - «πως μια κυβέρνηση που παραμένει απαθής μπροστά σε τόσο μεγάλες διαδηλώσεις είναι καταδικασμένη να πέσει».
ΙΣΡΑΗΛ: To "Iσραηλινό Καλοκαίρι" διαδέχεται την "Αραβική άνοιξη" και κάνει κόλαση τη ζωή του Νετανιάχου!
Περισσότεροι από 270.000 ισραηλινοί πολίτες, «Αγανακτισμένοι» από το ολοένα και υψηλότερο κόστος ζωής, πλημμύρισαν το Σάββατο τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων ισραηλινών πόλεων αξιώνοντας «κοινωνική δικαιοσύνη». Ηταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις οικονομικοκοινωνικού χαρακτήρα στην Ιστορία της χώρας.
Οπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκίντεον Λέβι στη «Χααρέτζ», «δεν ήταν η μητέρα όλων των διαδηλώσεων, ήταν η γιαγιά όλων των διαδηλώσεων».
«Μια νέα χώρα», ήταν ο τίτλος της «Γεντιότ Αχρονότ», «Ο κόσμος ξεσηκώθηκε» της «Μααρίβ». Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και θα προτείνει λύσεις ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνειδητοποιώντας - όπως επισημαίνουν οι αναλυτές - «πως μια κυβέρνηση που παραμένει απαθής μπροστά σε τόσο μεγάλες διαδηλώσεις είναι καταδικασμένη να πέσει».
Αυτό που πολλοί έχουν ονομάσει Ισραηλινό Καλοκαίρι, μετά την Αραβική Ανοιξη, άρχισε σχεδόν αθόρυβα στα τέλη Ιουνίου με μια έκκληση μέσω facebook για μποϊκοτάζ του… cottage cheese λόγω της υψηλής τιμής του. Λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουλίου μια κάτοικος του Τελ Αβίβ αγανακτισμένη για το υψηλό ενοίκιό της έστησε σκηνή στη σικάτη Λεωφόρο Ρότσιλντ. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έκαναν και πάλι τη δουλειά τους: η σκηνή έγινε καταυλισμός, οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις, το Σάββατο έγινε ημέρα διαδηλώσεων. Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν ο τρίτος κατά σειρά... γύρος, ο οποίος αποδείχθηκε ο μαχητικότερος μέχρι σήμερα. Και τώρα, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων - μια ελάχιστα οργανωμένη ομάδα νεαρών Ισραηλινών που δηλώνουν και οι ίδιοι αιφνιδιασμένοι από τη λαϊκή ανταπόκριση - απευθύνουν έκκληση για μια «πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» σε 50 ισραηλινές πόλεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ισραηλινής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει φέτος το 4,7%. Η ανεργία είναι 5,7%. Καθόλου άσχημα για την περίοδο που διανύουμε. Ο πλούτος όμως συγκεντρώνεται στα χέρια ολίγων και η μεσαία τάξη δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να τα βγάλει πέρα. Οι φόροι είναι υψηλοί, η ανταγωνιστικότητα στην αγορά χαμηλή και οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των τιμών. Αρχικά, στο στόχαστρο των «Αγανακτισμένων» ήταν το πολύ υψηλό κόστος της στέγης, γρήγορα όμως η λαϊκή οργή συμπεριέλαβε το κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και της εκπαίδευσης, τους χαμηλούς μισθούς και ένα σωρό άλλα θέματα. Για μια «υπέροχη αναβίωση της αμοιβαίας αδελφοσύνης», έκανε λόγο ο ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ. Για «μοναδική ευκαιρία προσέγγισης ανάμεσα σε διαφορετικούς παράγοντες της κοινωνίας που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες», μίλησε ο ομότεχνός του Νταβίντ Γκρόσμαν.
Το κίνημα έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής απολιτικό χαρακτήρα και αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη δύναμη και η μεγαλύτερη αδυναμία του ταυτόχρονα. Πάντως, ήδη έχει επιβάλει μια αναθεώρηση της πολιτικής ατζέντας, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που τα θέματα ασφάλειας έχουν εκτοπιστεί από την κορυφή της. Ανακοινώνοντας τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης τόσο από υπουργούς όσο και από επιφανείς οικονομολόγους, ο Νετανιάχου προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του «δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους πάντες».
Την ίδια ημέρα, ο σκληροπυρηνικός υπουργός του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε διακοπή των σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κατά την άποψή του σχεδιάζει «άνευ προηγουμένου αιματοχυσία» τον Σεπτέμβριο, οπότε σκοπεύει να ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ενδεχομένως, να ήταν μια προσπάθεια να επανέλθει το γνώριμο θέμα της ασφάλειας στην κορυφή της ατζέντας.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΙΣΡΑΗΛ,
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου