"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αιμοκάθαρση με δανεικά φίλτρα!

Χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης προσεχώς, δεκάδες μονάδες τεχνητού νεφρού νοσοκομείων της χώρας. Προς το παρόν η αιμοκάθαρση γίνεται με δανεικά φίλτρα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Στην Κρήτη τα φίλτρα φτάνουν για δέκα μέρες και από την Πάτρα ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ανεβαίνει στην Αθήνα για να βρει τον υπουργό.
Σε λίγο οι νεφροπαθείς συνάνθρωποί μας θα στερούνται την αιμοκάθαρση λόγω έλλειψης των υλικών από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους. Το παιχνίδι υπουργείου Υγείας - προμηθευτών ποσώς τους ενδιαφέρει, αλλά τους επηρεάζει.

Το χρονικό των σοβαρών ελλείψεων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία ξεκινά προ διμήνου. Τότε το υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας με εντολή τους ζητούσαν από τους διοικητές των ιδρυμάτων να απαιτήσουν χαμηλότερες τιμές από τους προμηθευτές για τα υλικά. Οι διοικητές το έκαναν, το αυτί των προμηθευτών δεν ίδρωσε και σήμερα οι πρώτοι φωνάζουν στο υπουργείο και ψάχνουν από εδώ και από εκεί να εξασφαλίσουν δανεικά φίλτρα για τους ασθενείς τους.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Γ. Αγγουράς, ήρθε στην Αθήνα αναζητώντας τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσει πιθανές λύσεις για το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι έντονο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), ενώ το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» της Αθήνας δεν έχει πεταλούδες (βελόνες παρακέντησης). Ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Μαν. Φραγκιαδουλάκης, με δεδομένο ότι τα φίλτρα στο νησί φτάνουν για δέκα ημέρες, ζήτησε να δανειστεί από τα νοσοκομεία της Αθήνας φίλτρα και άλλα αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά.

Εκτός από δυο-τρεις μικρές εταιρείες που αρχικά δέχτηκαν, οι περισσότερες προμηθεύτριες εταιρείες αρνούνται να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με φτηνότερα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Και οι λίγες μικρές εταιρείες που συνεργάστηκαν για λίγο, τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις των υπόλοιπων προμηθευτών και ανέστειλαν την τροφοδοσία των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Υγείας θυμίζει ότι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν προχωρά η εκτέλεση των πληρωμών του 2010 από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εκκρεμούν και οι πληρωμές για τα έτη 2005-2009. Οι φαρμακοβιομήχανοι, από την πλευρά τους, δίνουν πίστωση χρόνου 15-20 ημέρες στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων από 1η Ιανουαρίου 2010.

Εν τω μεταξύ χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα ελέγχου του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της πολιτικής για την Υγεία. 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: