"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υδροηλεκτρική διά χειρός μικρών μαθητών

Από την Ιφιγενεια Διαμαντη

Ενα δυναμό, ένας υδροτροχός, ένα λαμπάκι, καλώδια και ιμάντες βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν από «πρώτο χέρι» πώς μπορεί να παραχθεί υδροηλεκτρική ενέργεια. Μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή εγκαινίασαν χθες το πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Επιλογή για ένα καλύτερο μέλλον», κατασκευάζοντας μια μικρογραφία υδροηλεκτρικής μονάδας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης «Γαία» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.  

«Η ηλικία σας είναι η πλέον κατάλληλη ώστε να αντιληφθείτε τι δεν κάναμε εμείς και να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον» τόνισε απευθυνόμενη στα παιδιά η πρόεδρος του ΜΓΦΙ, κ. Νίκη Γουλανδρή.

Το διαδραστικό εργαστήριο παρουσίασε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Γαία», Σοφία Λούζη, ενώ σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φυσικοί Γ. Χριστακόπουλος και Γ. Γάτσιος, υπεύθυνοι των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Σμύρνης. 

Τα παιδιά έθεσαν σε κίνηση τον υδροτροχό με την ορμή νερού και παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια που μέτρησαν με βολτόμετρα και... είδαν σε λαμπάκια που άναψαν! Κατόπιν, σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους. 

Το πρόγραμμα, που σε πρώτη φάση απευθύνθηκε σε 80 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής, περιλαμβάνει διαγωνισμό αφίσας, φωτογραφίας, βίντεο, πειραματικής συσκευής με προθεσμία έως τέλος 2/2011. 

Tα βραβεία είναι μαθήματα ιστιοπλοΐας, φωτογραφίας μαζί με φωτογραφικές μηχανές, οδικής συμπεριφοράς μαζί με mountain bike. Το εργαστήριο εντάσσεται στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Verbund - Energa, αυστριακής εταιρείας που αξιοποιεί τις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: