"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελπίδες για το νευροβλάστωμα

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του νευροβλαστώματος, μιας σπάνιας και συχνά θανατηφόρας μορφής παιδικού καρκίνου, γεννά μια νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί βιολογικούς παράγοντες για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εν προκειμένω χρησιμοποιήθηκαν ειδικά αντισώματα που καταστρέφουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, στοχεύοντας απευθείας σε μια ουσία που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα σ' αυτά. Η νέα μέθοδος βελτίωσε το ποσοστό καταπολέμησης του νευροβλαστώματος κατά 20% σε σύγκριση με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία. 

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα αλλάξουν την κλινική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των συχνά θανατηφόρων καρκίνων», επισημαίνει ο δρ Τζον Μάρις, εκ των συντακτών της μελέτης και διευθυντής του κέντρου έρευνας παιδικών καρκίνων στο Πανεπιστήμιο Παίδων της Φιλαδέλφειας. 

Το νευροβλάστωμα, ένας καρκίνος του νευρικού συστήματος, εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή ενός όγκου στο στήθος ή την κοιλιακή χώρα. Αντιπροσωπεύει το 7% των παιδικών καρκίνων. Επειδή όμως είναι συχνά επιθετικός, είναι υπεύθυνος για το 15% όλων των παιδικών θανάτων από καρκίνο.

(Γαλλικό Πρακτορείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: