"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ποιος θα υπογράψει;

Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Όταν οι Γερμανοί αγόραζαν τις μετοχές του ΟΤΕ με 28 ευρώ, η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση είχε μιλήσει για «ξεπούλημα». Σήμερα οι μετοχές του ΟΤΕ βρίσκονται στα 6,46 ευρώ. Τώρα ο κ. Παπανδρέου καλείται να αποφασίσει επί της πρότασης του κ. Σάλλα για ΤΤ και Αγροτική. Η ρητορική του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, «θέματα»!

Το σύνολο των χρημάτων που προσφέρει ο κ. Σάλλας για Αγροτική και ΤΤ δεν ανταποκρίνεται καν στα χρήματα που έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο την τελευταία τριετία για να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των δύο αυτών τραπεζών. Το γεγονός αυτό από μόνο του γεμίζει με επιχειρήματα την φαρέτρα όσων θα ήθελαν να παραμείνουν το ΤΤ και η Αγροτική Τράπεζα υπό τη σκέπη του δημοσίου...

Οι επικριτές ξεχνούν ότι από τότε έχει μεσολαβήσει μία Lehman Brothers. Ότι οι μετοχές της Citigroup κοστίζουν 4 δολάρια και όχι 40 ή 50. Τους τελευταίους μήνες το σκηνικό στον τραπεζικό χώρο έχει αλλάξει άρδην και οι αποτιμήσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο για τις επιλογές του μέλλοντος. Η πρόταση Σάλλα, όμως, επιτρέπει στο λεγόμενο λαϊκό ΠΑΣΟΚ να κάνει αισθητή την παρουσία του, αφού, στο μεταξύ, δεν τολμά να το κάνει σε θέματα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, όπως είναι το ασφαλιστικό.

Για παράδειγμα, μία από τις ενστάσεις των επικριτών της πρότασης Σάλλα, πέραν του θέματος του τιμήματος, είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς διατυπώνει μία πρόταση εξαγοράς τη στιγμή που η ίδια κάνει χρήση προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού συστήματος, όπως και όλες οι άλλες μεγάλες τράπεζες. Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι στην πρόταση αντιδρά έντονα ένα μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς, ο κ. Πανταλάκης, ο οποίος διοικεί σήμερα την Αγροτική Τράπεζα.

Ο κ. Σάλλας είναι ένας έξυπνος επιχειρηματίας και αποκλείεται να μην είχε προβλέψει αυτές τις αντιδράσεις. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε να καταθέτει νέα βελτιωμένη πρόταση, αν και εφόσον εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία της... μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα!

Κι επειδή ακριβώς ο κ. Σάλλας είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, θα πρέπει ίσως να αναζητήσουμε τι επιδίωξε με την πρόταση που έκανε. Ποιος είναι ο αντικειμενικός του σκοπός. Φανταζόμαστε ότι στις επόμενες ημέρες αυτό θα γίνει φανερό. Το μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, είναι ότι η πρόταση Σάλλα άνοιξε το παιγνίδι στον τραπεζικό κλάδο. Και για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, οι συγχωνεύσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες. Είναι θέμα ζωής και θανάτου...

Όσο για την κυβέρνηση; Έχει να απαντήσει σε ένα ακόμη θέμα, για το οποίο έχει επιδείξει εξαιρετικά αδύναμη μνήμη. Αυτό της Αγροτικής του κ. Μηλιάκου. Τότε που έγινε μία γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου για τη σωτηρία της Αγροτικής και τα χρήματα της αύξησης τοποθετήθηκαν σε δομημένα προϊόντα. Αυτός είναι άραγε ο λόγος που και σήμερα η Αγροτική έχει ανάγκη από μία νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε τότε; Είναι αλήθεια ότι στη συνέχεια κάποια κόμματα πήραν δάνεια από την Αγροτική; Κι αν ναι, μήπως ατό αποτελεί «κληρονομιά» για όποιον αποκτήσει την τράπεζα;

ΠΗΓΗ CAPITALGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: