"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γιατί πρέπει να... αποτύχουν μερικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Των JACK EWING, MATHEW SALTMARSH, RAFAEL MINDER / International Herald Tribune

Θα έχουν επιτύχει τα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών αν δεν αποτύχει καμία τράπεζα; Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων πως οι τράπεζες των χωρών τους θα επιτύχουν προβληματίζουν αναλυτές και οικονομολόγους. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο αλλά δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθεί η αντοχή των τραπεζών. Κι αυτό γεννά ανησυχία για μια πιθανή λείανση των προβλημάτων. Οι πολιτικοί δείχνουν απρόθυμοι να υπολογίσουν τι θα συμβεί αν τελικά πτωχεύσει η Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μειωθεί το κεφάλαιο ευρωπαϊκών τραπεζών με έκθεση δισ. ευρώ στο ελληνικό χρέος.

Τα τεστ κοπώσεως έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να αποδείξουν αν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες τους σε διάφορες περιπτώσεις, όπως η επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ή περαιτέρω επέκταση της κρίσης χρέους. Αν είναι αξιόπιστα, θα διαχωρίσουν τη μειονότητα των προβληματικών τραπεζών από την πλειονότητα των υγιών. Ετσι, οι τράπεζες θα είναι πιο πρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη και θα μπορούν να εκδώσουν ομόλογα για να αντλήσουν κεφάλαια, που με τη σειρά τους θα δανείζουν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές προωθώντας την ανάπτυξη. Αναλυτές επισημαίνουν πως κάποιες από τις τράπεζες πρέπει να αποτύχουν αν και διαφωνούν ως προς το πόσες. Μελέτη της ιαπωνικής τράπεζας Nomura φέρει 16 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων πολλές ελληνικές, ιταλικές αλλά και τη γερμανική Deutsche Postbank, να χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να είναι επαρκώς οχυρωμένες σε περίπτωση μείζονος κρίσης.

Αλλη μελέτη της Credit Suisse εκτιμά πως διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια όλες οι τράπεζες πλην δύο ελληνικών. Οι δύο αυτές μελέτες εξέτασαν διεξοδικώς μόνον εισηγμένες τράπεζες και όχι κρατικές όπως τις δύο κατηγορίες που θεωρούνται ευάλωτες, τις τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων και τα ισπανικά ταμιευτήρια, που είναι γνωστά ως cajas. Τα ισπανικά ταμιευτήρια είχαν μεγάλη έκθεση στον κατασκευαστικό τομέα της Ισπανίας και επλήγησαν από την κατάρρευσή του, ενώ πολλές από τις τράπεζες των γερμανικών κρατιδίων είχαν επενδύσει σε παράγωγα συνδεδεμένα με την αμερικανική αγορά ακινήτων και άλλα τοξικά στοιχεία. Και όμως δεν είναι σαφές αν τελικά κάποιες από τις τράπεζες των δύο αυτών κατηγοριών θα εμφανιστούν να αποτυγχάνουν στα τεστ.

Η μοναδική γερμανική τράπεζα που αναμένεται να αποτύχει είναι η Hypo Real Estate αλλά αυτό δεν πρόκειται να πείσει τους επενδυτές για την αξιοπιστία των τεστ κοπώσεως. Τα προβλήματά της είναι προ πολλού γνωστά και έχει ήδη δρομολογηθεί σχέδιο διάσωσής της. Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Πλενκ, αναλυτή της UniCredit του Μονάχου, το πολιτικό κόστος μιας αποτυχίας της Hypo Real Estate θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο μιας αποτυχίας τράπεζας των γερμανικών κρατιδίων. Επικρατεί, άλλωστε, ανησυχία μεταξύ των αναλυτών πως θα υπάρξουν αποκλίσεις ανάμεσα στα κριτήρια και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν οι διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Βέρον, συνεργάτη της εταιρείας ερευνών Bruegel, τα τεστ θα ήσαν επιτυχή μόνον «αν βασίζονταν στο ίδιο σενάριο και στην ίδια μεθοδολογία». Ο ίδιος επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καθορίσουν ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων υποτιμώντας την πολυπλοκότητα των τεστ και την προσπάθεια που απαιτείται για τον συντονισμό τους. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως τα τεστ θα αποδείξουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υγιέστερες απ’ όσο πίστευαν οι επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: