Αφγανιστάν: η γυναίκα «φλέγεται»
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Εάν «τα βρουν» σε διπλωματικό επίπεδο Καρζάι και Ταλιμπάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα μιας τέτοιας προσέγγισης, χάνοντας και τα ελάχιστα νεοαποκτημένα δικαιώματά τους, υποστηρίζει σχετική έκθεση της οργάνωσης «Human Rights Watch», εφιστώντας την προσοχή.
Επισήμως, λένε οι Ταλιμπάν, δεν τους ενδιαφέρει μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, αλλά μια νίκη κατά κράτος συνοδευόμενη από την αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών από το Αφγανιστάν. Ομως, επανειλημμένα, εδώ και περίπου ένα χρόνο, οπλαρχηγοί τους έχουν ανεπισήμως συναντηθεί με ομοεθνείς τούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παζαρέψουν όπως εκείνοι προτιμούν τα του μέλλοντος της χώρας τους.
Τον περασμένο μήνα μία Τζίρκα (παραδοσιακό αφγανικό συμβούλιο φυλάρχων), που φιλοξένησε ο Αφγανός πρόεδρος στην Καμπούλ, ενέκρινε σε ύπατο βαθμό διαπραγματεύσεις με μετριοπαθείς αρχηγούς των Ταλιμπάν με στόχο τη λήξη του 9ετούς πολέμου εναντίον τους στον οποίο άμεσος νικητής δεν προκύπτει. Και την περασμένη Δευτέρα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ουαχίντ Ομέρ επιχείρησε να διαψεύσει ότι η αφγανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αφαιρέσει από τη «μαύρη λίστα» του τα ονόματα 50 πρώην στελεχών των Ταλιμπάν.
Παρά το γεγονός ότι μετά την πτώση των Ταλιμπάν οι γυναίκες ενθαρρύνονται να εργάζονται και τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο για να μαθαίνουν γράμματα όπως τα αγόρια, οι Αφγανές παραμένουν παγιδευμένες ανάμεσα στην αγριότητα των πολεμικών επιχειρήσεων και την προοπτική της επιστροφής του ακραίου ζόφου της καταπίεσης των ημερών των Ταλιμπάν, επισημαίνει η «Human Rights Watch».
Υπενθυμίζει δε ότι σε περιοχές του Νότιου και Ανατολικού Αφγανιστάν, όπου η επιρροή των Ταλιμπάν παραμένει ισχυρή παρά την ξένη στρατιωτική παρουσία, εργαζόμενες γυναίκες έχουν πέσει θύματα επιθέσεων ή έχουν δεχτεί απειλητικά σημειώματα για να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να ξανακλειστούν στα σπίτια τους. Ενοπλες επιθέσεις σε σχολεία κοριτσιών έχουν γίνει ακόμα και μέσα στην Καμπούλ.
Ολα αυτά, σαν να μην έφτανε η ακραία φτώχεια και οι σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών υγείας που, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, φέρνουν το Αφγανιστάν δεύτερη μετά τη Σιέρα Λεόνε χώρα στον κόσμο ως προς τη μητρική θνησιμότητα -1.600 θάνατοι κατά τον τοκετό ανά 100.000 γυναίκες.
(Πηγή: Reuters)
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,
ΓΥΝΑΙΚΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΙΣΛΑΜ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου