"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βιομετρική Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (ΑΤΜ)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ Ξεχάστε τις ουρές αναμονής, τα βιβλιάρια τραπέζης, ακόμη και τις κάρτες ανάληψης. Η πρώτη στην Ευρώπη βιομετρική Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (ΑΤΜ) χρειάζεται μόνο το δάχτυλό σας για να πραγματοποιήσει τις τραπεζικές συναλλαγές που επιθυμείτε. Τη διαθέτουν ήδη τα υποκαταστήματα της τράπεζας ΒΡS στη Βαρσοβία, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη την Πολωνία. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν βασίζεται στα δακτυλικά αποτυπώματα αλλά στη «χαρτογράφηση» των λεπτών, μοναδικών σε μορφή για κάθε άνθρωπο φλεβών του δαχτύλου.

Το σύστημα ταυτοποίησης που δημιούργησε ο ιαπωνικός τεχνολογικός γίγαντας Ηitachi χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες φωτός οι οποίες διαπερνούν το δέρμα του δαχτύλου και ανιχνεύουν κάτω από την επιφάνειά του ένα δίκτυο τριχοειδών αγγείων. Η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το πλέγμα αγγείων αντιπαραβάλλεται με το δείγμα που έχει δώσει ο κάθε πελάτης της τράπεζας και η οποία υπάρχει ήδη καταχωρισμένη στη μνήμη της βιομετρικής ΑΤΜ.

«Πρόκειται για μια τεχνική πολύ πιο αξιόπιστη από εκείνη της χρήσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι δοκιμές μάς δείχνουν ότι το περιθώριο λάθους είναι ένα στο εκατομμύριο. Η μέθοδος αυτή είναι εξίσου καλή με την ηλεκτρονική σάρωσης της ίριδας του ματιού, η οποία θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος ταυτοποίησης. Και προτού με ρωτήσετε, όχι, δεν λειτουργεί αν το δάχτυλο είναι κομμένο» λέει ο επικεφαλής των συστημάτων ασφαλείας της Ηitachi στην Ευρώπη Πίτερ Τζόουνς.

Ενώ αυτού του είδους οι τεχνολογικές εφαρμογές δυσκολεύουν σημαντικά το έργο όσων προσπαθούν να υποκλέψουν κωδικούς ή κάρτες τρίτων με σκοπό να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους ή να τους εμπλέξουν σε απάτες, αυτός ήταν μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που οδήγησαν την πολωνική τράπεζα να υιοθετήσει τη βιομετρική ΑΤΜ.

«Στην Πολωνία οι τράπεζες μοιράζουν τα χρήματα του ταμείου ανεργίας και τις συντάξεις. Αυτό αυξάνει τρομερά τους χρόνους αναμονής στο ταμείο, πράγμα εξαιρετικά άβολο για πολλούς» εξηγεί ο κ. Τζόουνς.

Αν και είναι η πρώτη φορά που τέτοια ΑΤΜ θα εγκατασταθεί σε τράπεζες επί ευρωπαϊκού εδάφους, σε άλλα μέρη του κόσμου χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Μάλιστα έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ιαπωνία, ιδίως μετά την ψήφιση νόμου το 2006 ο οποίος καθιστά υπεύθυνες τις τράπεζες σε περίπτωση που κάποιος εγκληματίας προβεί σε ανάληψη χρημάτων χρησιμοποιώντας κλεμμένες ή χαλκευμένες τραπεζικές κάρτες. Οσο περίεργο και αν φαίνεται, όμως, οι βιομετρικές ΑΤΜ χρησιμοποιούνται σε μικρότερη κλίμακα και σε αρκετά απομακρυσμένα και αγροτικά μέρη της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τραπεζικών καρτών.

ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: