"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέσσερα χρόνια αιχµάλωτος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νόαµ Σαλίτ ήταν ο πρώτος που εξεπλάγη από την επιτυχία της πορείας για την απελευθέρωση του γιου του Γκιλάντ. «Περιµέναµε εκατοντάδες και ήρθαν χιλιάδες», σχολίασε.

Τέσσερα χρόνια. Ουδείς πίστευε ότι η κατάσταση θα παρατεινόταν τόσο καιρό. Οταν µια οµάδα ένοπλων Παλαιστινίων έστησε ενέδρα σε ισραηλινή περίπολο και συνέλαβε όµηρο τον δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ στις 25 Ιουνίου 2006 κοντά στη διασταύρωση Κερέµ Σαλόµ, στα σύνορα ανάµεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, όλοι πίστευαν πως η απελευθέρωσή του από τον ισχυρό ισραηλινό στρατό ήταν ζήτηµα ηµερών, άντε το πολύ µηνών. Οµως πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ο Γκιλάντ, ο οποίος προήχθη σε λοχία στη διάρκεια της αιχµαλωσίας του, είναι το καλύτερα φυλαγµένο µυστικό της Χαµάς.

Ο στρατιώτης, ο οποίος είναι σήµερα 23 χρονών, κρατείται κάπου µέσα στη Λωρίδα της Γάζας και εµφανίζεται πολύ σπάνια σε βιντεοταινίες στις οποίες ζητάει από την κυβέρνησή του να δεχθεί να απελευθερώσει τους παλαιστίνιους κρατουµένους που ζητάει η Χαµάς ώστε να επιστρέψει κι αυτός σώος στο σπίτι του.

Οι γονείς του, ο Νόαµ και η Αβίβα Σαλίτ, δεν έχουν πάψει να αγωνίζονται για την απελευθέρωση του παιδιού τους. Σχεδόν 200.000 Ισραηλινοί συµµετείχαν στην πορεία των δώδεκα ηµερών, που ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου στο Βόρειο Ισραήλ και ολοκληρώθηκε την περασµένη Πέµπτη περίπου 200 χλµ. νοτιότερα, στην Ιερουσαλήµ. Επειτα από µια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης στην οποία συµµετείχαν 15.000 άνθρωποι, οι οργανωτές έστησαν µια σκηνή µπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία του Μπενιαµίν Νετανιάχου.

Σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν εκεί ώς την απελευθέρωση του στρατιώτη. Η κινητοποίηση ήταν από τις µεγαλύτερες που έχουν γίνει στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια  κάθε µέρα συµµετείχαν στην πορεία κατά µέσο όρο 10.000 Ισραηλινοί. Η εφηµερίδα «Χααρέτζ» γράφει πως πρόκειται για τη «νέα ισραηλινή µπουρζουαζία», την οποία φοβάται ο Νετανιάχου και η οποία θέλει να αποκτήσει πολιτική επιρροή και να παραµερίσει τους υπερορθόδοξους εβραίους.

Το επιχείρηµα της ασφάλειας που αρθρώνει ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση των κρατουµένων που ζητάει η Χαµάς για να απελευθερώσει τον Γκιλάντ Σαλίτ θα προκαλούσε νέες φονικές επιθέσεις, πείθει ολοένα και λιγότερο. Σύµφωνα µε πρόσφατη δηµοσκόπηση, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ µιας ανταλλαγής του Σαλίτ µε «εκατοντάδες τροµοκράτες, περιλαµβανοµένων δολοφόνων». Πολλοί Ισραηλινοί ταυτίζονται µε τους γονείς του αιχµάλωτου στρατιώτη, καθώς ελάχιστες είναι οι οικογένειες που δεν έχουν παιδιά στον στρατό.

Σε πρόσφατο άρθρο του στη «Χααρέτζ» ο συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσµαν προτείνει µάλιστα µια πολύ πιο τολµηρή πολιτική έναντι της Χαµάς. «Ισως είναι καιρός», γράφει, «να κάνουµε στη Χαµάς µια πολύ ευρύτερη πρόταση, που να περιλαµβάνει µια οριστική κατάπαυση του πυρός, την πλήρη άρση του αποκλεισµού της Γάζας και µια ανταλλαγή κρατουµένων που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ».

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: