"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο δικηγόρος µε τη Χάρλεϊ


Οσο συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού τόσο πληθαίνουν και οι αγωγές εναντίον της ΒΡ. Μερικά από τα θύµατα έχουν ήδη αποζηµιωθεί. Για κάποιους άλλους, τα πράγµατα είναι πιο δύσκολα.

Το «Μimosa Dancing Club» είναι ένα στριπτιζάδικο στη Νέα Ορλεάνη. Και οι ιδιοκτήτες του κατέθεσαν πριν από λίγες ηµέρες αγωγή κατά της ΒΡ, µε το σκεπτικό ότι οι ντόπιοι ψαράδες έχουν χάσει τη δουλειά τους κι έτσι δεν πηγαίνουν πια τα βράδια να διασκεδάσουν στο κλαµπ. Οταν ο Κιν Φάινµπεργκ, ο δικηγόρος που διορίστηκε από τον Λευκό Οίκο για να διαχειριστεί το ταµείο αποζηµιώσεων ύψους 20 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, ρωτήθηκε από το κανάλι ΑΒC κατά πόσον οι ιδιοκτήτες του «Μimosa» έχουν ελπίδες να δικαιωθούν, εξέφρασε τις αµφιβολίες του. Οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν ήδη αποζηµιωθεί (το συνολικό ποσό φτάνει µέχρι στιγµής τα 125 εκατοµµύρια δολάρια) εργάζονται στην αλιευτική βιοµηχανία. Οι υπόλοιποι πρέπει να περιµένουν, και να περιµένουν πολύ.

Εδώ µπαίνει στη σκηνή ο «δικηγόρος µε τη Χάρλεϊ Ντάβιντσον».

Γιος ηλεκτρολόγου, ο Μπρεντ Κουν άρχισε την καριέρα του στο Πορτ Αρθουρ του Τέξας, µια βιοµηχανική πόλη στην οποία µεγάλωσε η Τζάνις Τζόπλιν. Οι πρώτοι του πελάτες ήταν εργαζόµενοι στα διυλιστήρια που είχαν µολυνθεί µε αµίαντο. Το 2005, µε αφορµή έκρηξη που σηµειώθηκε σε διυλιστήριο της ΒΡ στο Τέξας και είχε ως αποτέλεσµα να σκοτωθούν 14 εργαζόµενοι και να τραυµατιστούν περισσότεροι από 100, ανάγκασε την εταιρεία να δώσει στη δηµοσιότητα εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι τα χρόνια πριν από το ατύχηµα έγιναν στο εργοστάσιο µεγάλες περικοπές.
«Θα µου άρεσε να εκπροσωπήσω το Μimosa ξέροντας αυτά που ξέρω για την ΒΡ», λέει στην «Οµπζέρβερ». «Δεν θα ησυχάσω αν δεν πάνε κάποιοι άνθρωποι στη φυλακή. Η εταιρεία αυτή είναι κατάλοιπο του βρετανικού αυτοκρατορικού παρελθόντος. Ο βασικός λόγος όµως που έγινε η αµερικανική επανάσταση ήταν ακριβώς η στάση της µοναρχίας».

Δικηγόροι στη Νέα Ορλεάνη λένε ότι το προηγούµενο γεγονός που έχει τη µεγαλύτερη σχέση µε τη νοµική θύελλα η οποία έχει ξεσπάσει σήµερα στον Κόλπο του Μεξικού, είναι η συµφωνία ύψους 246 δισεκατοµµυρίων δολαρίων µε την οποία οι καπνοβιοµηχανίες αποζηµίωσαν πριν από δέκα χρόνια καρκινοπαθείς καπνιστές. Αυτήν τη φορά, όµως, σχεδόν όλο το βάρος πέφτει σε µια εταιρεία. Η ΒΡ επιµένει ότι θα ικανοποιήσει όλες τις «θεµιτές» διεκδικήσεις.

Αλλά τι ακριβώς είναι «θεµιτό»; Γιατί δικαιούται να αποζηµιωθεί ένας µηχανικός πλοίου και όχι ένας µηχανικός αυτοκινήτου που εργάζεται σε ένα από τα κατεστραµµένα ψαροχώρια; Και πόσο «θεµιτό» είναι να λένε στελέχη της εταιρείας στα θύµατα της κηλίδας ότι καλό θα είναι να µην καταφεύγουν στις υπηρεσίες δικηγόρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: