"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο «Μεσαίωνας» της Β. Κορέας

Μια τρομακτική εικόνα του συστήματος υγείας στη Βόρεια Κορέα, που περιλαμβάνει ακόμα και ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία, σκιαγράφησε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία βασιζόμενη σε μαρτυρίες αυτομόλων και μελών οργανώσεων αρωγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως επέκρινε τα ευρήματα υποστηρίζοντας ότι στερούνται επιστημονικής βάσης και είναι παρωχημένα.

Ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να προσφέρουν οι αρχές της κομμουνιστικής χώρας στους πολίτες, υποστηρίζει η Αμνηστία, η οποία απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σπεύσει προς βοήθεια. Μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται μιλούν για παιδιά που από την πείνα τους τρώνε ακόμα και δηλητηριώδη φυτά και την τροφή των χοίρων. Πολλά από τα νοσοκομεία της Βόρειας Κορέας δεν διαθέτουν ούτε καν αποστειρωμένες βελόνες, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά επεμβάσεων χωρίς αναισθητικό.

Ο 24χρονος Χουάνγκ διηγήθηκε πώς οι γιατροί τού ακρωτηρίασαν το αριστερό του πόδι χωρίς αναισθησία. «Πέντε νοσηλευτές μού κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια για να μην κουνιέμαι. Πονούσα τόσο πολύ που ούρλιαζα και στο τέλος λιποθύμησα από τον πόνο. Ξύπνησα στο κρεβάτι του νοσοκομείου μία εβδομάδα αργότερα».

Η Αμνηστία υποστηρίζει ακόμα ότι η χώρα υποφέρει από επιδημία φυματίωσης, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον υποσιτισμό. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι γιατροί πληρώνονται με τσιγάρα και αλκοόλ και τα φάρμακα στα νοσοκομεία είναι είδος προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ψάχνει στην αγορά για προμηθευτεί σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας και πάντως σε λανθασμένη δοσολογία.

Η διεθνής οργάνωση επικαλείται και παρελθόντα δεδομένα του ΠΟΥ, όμως ο εκπρόσωπός του στη Γενεύη διατύπωσε κριτική για την έκθεση της Αμνηστίας. Ο Πολ Γκάργουντ ξεκαθάρισε ότι δεν επικρίνει τη δουλειά της Αμνηστίας, όμως ορισμένες από τις μαρτυρίες χρονολογούνται στο 2001. Η έκθεση χαρακτηρίζεται μη επιστημονική και ξεπερασμένη. Τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά το ταξίδι της στην Β. Κορέα, η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν είχε δηλώσει ότι η κομμουνιστική χώρα παρέχει νοσοκομειακή κάλυψη για όλους, κάτι που ζηλεύουν πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οταν ρωτήθηκε χθες ποιες χώρες εννοούσε, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σαΐμπ είπε ότι δεν μπορεί να ονομάσει κάποια.

(Πηγές: «The Guardian», «Ασ.Πρες»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: