Πόκερ µε τους τραπεζίτες
Του Μιχάλη Μητσού
Ο κόσµος στον οποίο ζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ιδιωτικός. Γεγονότα όπως η 11η Σεπτεµβρίου δεν συζητιούνται ποτέ. Το µόνο που έχει σηµασία είναι οι δικές τους σκέψεις, τα δικά τους συναισθήµατα.
Τα περισσότερα βιβλία που έχουν γραφτεί για τη χρηµατοπιστωτική κρίση προσπαθούν να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήµατα: πώς φτάσαµε εδώ και ποιος φέρει την ευθύνη.
Τα βιβλία (όπως η Θύελλα του Βίνσεντ Κέιµπλ και το Πολύ µεγάλες για να καταρρεύσουν του Αντριου Ρος Σόρκιν) είναι, έτσι, κατ ανάγκην ερευνητικά. Υπάρχει όµως και µία άλλη σειρά ερωτηµάτων, ψυχολογικού χαρακτήρα, τα οποία δεν απαντώνται µε την οικονοµική προσέγγιση του θέµατος. Πώς είναι να έχεις απεριόριστα χρήµατα στη διάθεσή σου; Τι είδους άνθρωπος γίνεσαι; Ποιες σχέσεις διαµορφώνεις µε το περιβάλλον σου αλλά και µε τον υπόλοιπο κόσµο;
Δύο καινούργια αµερικανικά µυθιστορήµατα επιχειρούν να δώσουν απάντηση µεταφέροντάς µας στο µυαλό των πάµπλουτων πρωταγωνιστών τους.
Στο επίκεντρο του πρώτου, που λέγεται Union Αtlantic, είναι τοποθετηµένο το 2002 και υπογράφεται από τον Ανταµ Χάσλετ, βρίσκεται ο Νταγκ Φάνινγκ, ένας πρώην αξιωµατικός του Ναυτικού που συνέχισε την καριέρα του σε µια τράπεζα της Βοστώνης µετατρέποντάς τη σε ένα από τα τέσσερα µεγαλύτερα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας. Για να το επιτύχει, χρησιµοποίησε διάφορες σκοτεινές µεθόδους όπως η δηµιουργία µιας holding company µε αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση του δανεισµού από το εµπορικό στο επενδυτικό σκέλος της εταιρείας. Ολες οι σχέσεις του καθορίζονται από συσχετισµούς εξουσίας. Λίγο µετά την πρόσληψη της γραµµατέως του κοιµάται µαζί της, ώστε να την κάνει συνένοχη. Οπως λέει ο συγγραφέας στην Οµπζέρβερ, «ο Νταγκ ενσαρκώνει µια συγκεκριµένη κατηγορία αµερικανικού αρσενικού. Και ένα από τα πράγµατα που διαπίστωσα γράφοντας γι αυτόν ήταν ότι το συναίσθηµα που τον τόνωνε ήταν η οργή».
Πρωταγωνιστές του δεύτερου µυθιστορήµατος ( Τα προνόµια, του Τζόναθαν Ντι) είναι ο Ανταµ και η Σίνθια Μόρεϊ, δύο κοµψοί Αµερικανοί που παντρεύονται στα 25 τους, εγκαθίστανται στο Μανχάταν, κάνουν δύο παιδιά και, χάρις στις ικανότητες του Ανταµ τόσο στο τραπεζικό σύστηµα όσο και στην εσωτερική πληροφόρηση, αποκτούν κολοσσιαία περιουσία.
Στο τέλος του µυθιστορήµατος, η οικογένεια έχει το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυµα και µετακινείται µε ιδιωτικό τζετ. Οταν η Σίνθια φτάνει σε ένα νοσοκοµείο της Φλόριντα για να επισκεφθεί τον ετοιµοθάνατο πατέρα της, το πρώτο πράγµα που της έρχεται στο µυαλό είναι να αγοράσει το κτίριο.
«Οι άνθρωποι αυτοί», λέει ο συγγραφέας, «έχουν την ικανότητα, ακόµη κι αν παίζεις πόκερ µαζί τους, να µην επηρεάζονται από τα λάθη τους. Αν εγώ έµπαινα στον κόσµο τους, την πρώτη φορά που θα έχανα πολλά χρήµατα θα µε καταλάµβανε πανικός».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου