"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Από τη Λιθουανία με αγάπη...

Του Μιχάλη Τσιντσίνη

ΜΕΙΩΣΑΝ τις δημόσιες δαπάνες τους κατά 30%. Εκοψαν μισθούς και συντάξεις, με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων. Και είδαν το έλλειμμα να «συμμορφώνεται», υποχωρώντας κατά εννέα μονάδες.

Η Λιθουανία είναι μακριά, αλλά η δοκιμασία της ακούγεται οικεία: η λιθουανική κυβέρνηση αρνήθηκε να ακολουθήσει την όμορη Λετονία στην ακανθώδη αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  Προτίμησε να πιει μόνη της χωρίς επιτηρητές- το πικρό ποτήρι των περικοπών, να ματώσει για να επιβιώσει.

Η Λιθουανία σώθηκε. Ισοσκέλισε πλήρως τα δημόσια οικονομικά της. Και μοιάζει τώρα να μας στέλνει ένα γράμμα από το μέλλον...

Πριν από την κρίση, ατμομηχανή της λιθουανικής οικονομίας ήταν η οικοδομή. Χιλιάδες Λιθουανοί εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Τώρα οι περισσότεροι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η «δημοσιονομική προσαρμογή» συρρίκνωσε το ΑΕΠ κατά 15%. Η ανεργία σκαρφάλωσε- από μονοψήφια ποσοστά- στο 14%. Το κύμα μεταναστευτικής φυγής διογκώθηκε. Αυξήθηκαν, όπως γράφουν οι «Νew Υork Τimes», μέχρι και τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Η Λιθουανία είναι μακριά, αλλά οι πληγές που της άφησε η λιτότητα προεικάζουν τη δική μας μοίρα.

Το οξύμωρο είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αργήσαμε. Αργήσαμε τόσο να συγκλίνουμε ουσιαστικά προς την Ευρώπη που είναι πλέον αδύνατη η ήπια μετάβαση. Μόνον ο ακρωτηριασμός θεραπεύει τη γάγγραινα. Πρέπει σε έναν χρόνο να κάνουμε όσα αναβάλλαμε για δεκαετίες.  Πρέπει, μ΄ άλλα λόγια, να πορευθούμε πειθήνια στον δρόμο που οδηγεί στην ύφεση, σε περισσότερη φτώχεια και περισσότερη ανεργία.

Να σταυρωθούμε για ν΄ αναστηθούμε...

Ανήμερα της Αναστάσεως, σε τόνο εορταστικού φρονηματισμού, ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο «Τime» ότι «τα χειρότερα πέρασαν». Η διαπίστωση ίσως ισχύει για το πεδίο της υψηλής πολιτικής, για τις Βρυξέλλες και τα dealing rooms που καταστρώνουν τους δείκτες της πιστοληπτικής μας αφερεγγυότητας.

Ομως «τα χειρότερα»- ο λιθουανικός πόνος- μας περιμένει.

Οι διαφορές μπορεί να είναι πολλές, αλλά το Βαλτικό παράδειγμα αναδεικνύει μιαν ακαταμάχητη βεβαιότητα: Είτε σωθούμε είτε χρεοκοπήσουμε, happy end δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: