"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αφγανική ηρωίνη. Η μεγάλη απειλή...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Ποια είναι η δημοφιλέστερη ηρωίνη στη ρωσική αγορά; Η αφγανική, απαντούν οι Ρώσοι καταναλωτές ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένοι ή μη, που έχουν φτάσει αισίως τα 5 εκατομμύρια πολίτες και απορροφούν περί το 35-90% (αναλόγως του είδους) των οπιούχων ναρκωτικών ουσιών με προέλευση από το Αφγανιστάν.

Η σχετικά εύκολη διείσδυσή τους γίνεται από τα σχεδόν διαφανή σύνορα της Ρωσίας με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ενώ η αφγανική ηρωίνη υπολογίζεται ότι αφαιρεί περί τις 30.000 ζωές Ρώσων ετησίως, δύο φορές περισσότερους από όσους χάθηκαν στα 10 χρόνια της σοβιετικής επέμβασης.

Το πρόβλημα έχει χαρακτηριστεί «υψίστης εθνικής ασφαλείας» από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών στη Ρωσία, ο επικεφαλής της οποίας Βίκτορ Ιβανόφ θεωρείται άνθρωπος με τεράστια επιρροή στο σύστημα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και στο Κρεμλίνο, που του ανέθεσε να βρει το ταχύτερο λύσεις.

Σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις, στο υπό αμερικανικό έλεγχο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 44 φορές η παραγωγή οπίου και η χώρα έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο παγκοσμίως εξαγωγέα της πρώτης ύλης για παρασκευή ηρωίνης, φτάνοντας ώς και το 92% της διεθνούς διακίνησης, ενώ η χώρα θρηνεί ως και 100.000 εξαρτημένους Αφγανούς ετησίως.

Οι απώλειες των 40 χωρών που συμμετέχουν στην πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν είναι ώς και 50 φορές μεγαλύτερες από τη χρήση ναρκωτικών παρά από τις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, γεγονός που προκαλεί την έκπληξη της Ρωσίας για τις «παθητικές αντιδράσεις», τη στιγμή που η ίδια υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες ως άμεση γείτονας.

Οι Ρώσοι ειδικοί κάλεσαν σε όλα τα επίπεδα το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τη ρωσική πρωτοβουλία, που θέλει να χαρακτηριστεί μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ η αφγανική παραγωγή ναρκωτικών απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και πολύ περισσότερο να διαταχθούν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να πυρπολούν και να καταστρέφουν τις φυτείες της οπιούχου παπαρούνας. Ο Βίκτορ Ιβανόφ μάλιστα πρότεινε στο συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί μια «αντιναρκωτική συμμαχία», που θα συντονίζει τις ενέργειες και τις επιχειρήσεις της, για να εισπράξει ως απάντηση την απόφαση του ΝΑΤΟ να διακόψει την καταστροφή ακόμη και εκείνων των φυτειών που ανήκαν άλλοτε στους Ταλιμπάν.

Η Μόσχα επιμένει ότι στο Αφγανιστάν δημιουργούνται πλέον τα λεγόμενα «αποθέματα των επόμενων γενεών», δηλαδή περίπου 12.000 τόνοι όπιο, καθώς ετησίως παράγονται περίπου 800 τόνοι ηρωίνης και εξάγεται μόλις το ένα τρίτο εξ αυτών, γιατί το υπόλοιπο δεν βρίσκει αγοραστή. Τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ αντιμετώπισαν ειρωνικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι κάτοικοι μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να μείνουν χωρίς μέσα επιβίωσης και να μην πάρουν τίποτε σε αντάλλαγμα». Και χαρακτηρίζουν, όπως άλλωστε και η ρωσική ηγεσία, την αμερικανική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών του Αφγανιστάν «άμεση απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια» και την επιλογή να πληρώνονται οι καλλιεργητές για να καταστρέφουν μόνοι τους τις φυτείες τους, «αυτοκτονία».

Οι Ρώσοι θεωρούν «πλήρως αναξιόπιστη» στο θέμα και την αφγανική ηγεσία, καθώς για παράδειγμα ένας από τους μεγαλύτερους ναρκοβαρόνους της χώρας εκτιμάται ότι είναι ο αδελφός του προέδρου Καρζάι. «Δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες ευαισθησίες οι Αμερικανοί», σχολίαζε πρόσφατα και ο Β. Ιβανόφ, κατηγορώντας και τον ΟΗΕ ότι «κάνει τα στραβά μάτια», σε μια συζήτηση που μόλις φαίνεται να αρχίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: