"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τυχερά παιχνίδια στην τύχη τους...

Του Βαγγελη Mανδραβελη

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα «ακουμπούν» όλα τα τυχερά παιχνίδια που διεξάγονται στη χώρα μας, ήταν το αίτημα που έθεσε η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου είναι αναμφίβολα η εκπόνηση μιας στρατηγικής της χώρας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Σαν συνέπεια οι στρατηγικές υπαγορεύονται από εκείνους που κρατούν το «μαχαίρι και το πεπόνι», όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν με τον ΟΤΕ που υπαγόρευε στην κυβέρνηση τη στρατηγική της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αν και ο ΟΠΑΠ δεν παύει να συνιστά τον σημαντικότερο εταίρο του Δημοσίου στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, η αλλαγή ρόλων στη χάραξη πολιτικής εγκυμονεί κινδύνους. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που χαράσσει την πολιτική πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία όλων των φορέων του Δημοσίου και της αγοράς.Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να περιφρουρεί τα συμφέροντά του. Το πρόβλημα βρίσκεται στην κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί ν’ αρθρώσει δύο - τρία νομοθετικά κείμενα που θα δίνουν λύσεις σε μια κρίσιμη αγορά για την κοινωνία και την οικονομία.

Αυτό έγινε ορατό στην περίπτωση του σχεδίου νόμου για τη νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνικών παιχνιδιών (Pac-man, Tetris κ.λπ.) στην Ελλάδα. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου το οποίο όσο καθυστερεί να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποστείλει δύο σχέδια νόμου, προκειμένου να εγκριθούν από την Κομισιόν και τα οποία, σύμφωνα με τον νυν υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απορρίφθηκαν. Το τρίτο που απέστειλε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ακόμη δεν έχει εγκριθεί, είτε επειδή οι κοινοτικοί κωλυσιεργούν είτε δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι και από το νέο κείμενο που έλαβαν.

Η απουσία στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ορατή και στην υπόθεση της δημιουργίας της Επιτροπής Ρύθμισης της Αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Στο παρελθόν είχε συσταθεί μια Επιτροπή η οποία αν και ανακοινώθηκε επισήμως, ποτέ δεν νομιμοποιήθηκε διά της δημοσιοποιήσεώς της σε ΦΕΚ. Και παρ’ όλο που τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά, η συγκεκριμένη Επιτροπή θα μπορούσε να είχε επιτελέσει σημαντικό έργο, κυρίως συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την κυβέρνηση. Τώρα έχουν πέσει πολλά μαζί.

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τον ΟΠΑΠ για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά αδυνατεί να το υλοποιήσει, καθώς ο παράνομος τζόγος ανθεί στο Διαδίκτυο (και όχι μόνον). Επίσης, θέλει ν’ απαλλαγεί από το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Τέλος, θέλει να βάλει «χέρι» στον παράνομο τζόγο, αλλά δεν γνωρίζει πώς να το πράξει.

Στην πραγματικότητα άγεται και φέρεται χωρίς πυξίδα, ζημιώνοντας όχι μόνον το Δημόσιο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, όπως έδειξε η περυσινή περιπέτεια της μετοχής του με τη φορολόγηση των κερδών των παικτών.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: