"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο «κερδοσκόπος της σωτηρίας»

Λέγεται Ντέιβιντ Τέπερ, είναι Αμερικανός, 52 ετών, και κέρδισε πέρυσι 3,8 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στη διάσωση των αμερικανικών και των βρετανικών τραπεζών

Το ότι η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία συνιστά μια επικερδή δραστηριότητα παντός καιρού είναι γνωστό. Ανεξάρτητα δηλαδή από οικονομικούς κύκλους και οικονομικές συγκυρίες, το τζογάρισμα αποφέρει κέρδη. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο «παίκτης» θα εκμεταλλευθεί σωστά το τάιμινγκ, όπως λέγεται, ώστε να ποντάρει είτε στον παράδεισο είτε στην κόλαση. Είτε στη θετική είτε στην αρνητική προοπτική δηλαδή ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος. Είναι γνωστό ότι ο νέος αστέρας του τζόγου, ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζον Πόλσον κέρδισε πέρυσι 3,7 δισ. δολάρια επειδή την προηγούμενη χρονιά είχε στοιχηματίσει στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Δεν είναι όμως αυτός ο βασιλιάς του χρηματιστηριακού τζόγου.

Ενας άλλος αμερικανός ιδιοκτήτης hedge fund, ο ηλικίας 52 ετών Ντέιβιντ Τέπερ από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, έβγαλε περισσότερα από τον «τζογαδόρο της καταστροφής» Πόλσον- ποντάρει, ως γνωστόν, και στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Τέπερ κέρδισε πέρυσι 3,8 δισ. δολάρια ποντάροντας στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τις κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Στην κρατικοποίηση των τραπεζών δηλαδή!

Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs με ειδίκευση στις αγοραπωλησίες ομολόγωνσκουπιδιών (junk-bonds), ο Τέπερ ως επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Αppaloosa Μanagement ψηφίστηκε από το εξειδικευμένο στον κλάδο των επενδύσεων υψηλού ρίσκου περιοδικό «Αbsolute Return» ως ο κορυφαίος διαχειριστής hedge fund της χρονιάς που πέρασε, ξεπερνώντας τον Πόλσον και βεβαίως τον Τζορτζ Σόρος, την εμβληματική μορφή του κόσμου των κερδοσκόπων από το 1992, όταν είχε «βγάλει» μέσα σε λίγες μόνο ημέρες 1 δισ. δολάρια τζογάροντας στην κατάρρευση της στερλίνας και πετυχαίνοντας ως και τον εξοστρακισμό του βρετανικού νομίσματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (διότι, όπως διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες με την περιπέτεια των ελληνικών ομολόγων, τα τζογαρίσματα πολλές φορές λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προβλέψεις).

Αν όμως ο Σόρος και ο Πόλσον πλούτισαν ποντάροντας στην καταστροφή των άλλων, ο Τέπερ πλούτισε ποντάροντας στη... σωτηρία! Εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες του «Guardian», ο Τέπερ επένδυσε περισσότερα από 625 εκατ. στερλίνες (947 εκατ. δολάρια) σε μετοχές της Royal Βank of Scotland και της Lloyds, τις οποίες πέρυσι κρατικοποίησε η βρετανική κυβέρνηση για να τις σώσει. Επίσης ο ιδιοκτήτης του Αppaloosa επένδυσε σε δραματικά εκτεθειμένες στη subprime market αμερικανικές τράπεζες, όπως η Βank of Αmerica, η Citigroup, η Wells Fargo και η Fifth Τhird Βancorp. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγόρασε μετοχές της Βank of Αmerica όταν η τιμή τους είχε πέσει στα 3 δολάρια- τώρα έχει φθάσει στα 18 δολάρια. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, περίπου το 46% των συμμετοχών της Αppaloosa Μanagement σε μετοχικά κεφάλαια χρηματοοικονομικών εταιρειών έγινε για λογαριασμό της ίδιας της Αppaloosa, δηλαδή για λογαριασμό του Τέπερ.

O αμερικανός διαχειριστής δεν περίμενε βεβαίως να... κρατικοποιηθούν η Γουόλ Στριτ και το Σίτι για να πλουτίσει. Πάμπλουτος ήταν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, στοιχηματίζοντας (ορθώς) στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών. Λέγεται ότι κέρδισε αμύθητα ποσά τζογάροντας το 1997 στην έξοδο της ρωσικής οικονομίας από τη βαθιά κρίση στην οποία είχε πέσει εξαιτίας των χρεών της.

Αλήθεια, αν τον εμπνέει η προοπτική της... σωτηρίας των δεινοπαθούντων, μήπως ήλθε η ώρα να τζογάρει και στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση; Αν πέρυσι ο «κερδοσκόπος της σωτηρίας» έβγαλε 3,8 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν θα άφηναν τις τράπεζές τους να καταρρεύσουν, εφέτος θα στοιχηματίσει άραγε ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει;

Αν το αποφασίσει, τότε βέβαιον είναι ότι θα βάλει σε λειτουργία τα... γούρια του. Διότι εξόχως προληπτικός ων- όπως όλοι οι «παίκτες» άλλωστε- έχει για πρες-παπιέ στο γραφείο του ένα μαρμάρινο ζεύγος όρχεων.

Κάθε λίγο και λιγάκι το χαϊδεύει για του φέρει καλή τύχη...

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: