Μυστήρια της Βίβλου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Τόσο το θέμα της Ανάστασης όσο και πολλές από τις ιστορίες που περιγράφονται στη Βίβλο αποτελούν ακόμη και σήμερα μυστήρια, που είτε τα δέχονται οι πιστοί άκριτα επειδή η πίστη είναι δυνατότερη από την αμφιβολία είτε τα απορρίπτουν επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για την ορθότητά τους.
Ας δούμε παρέα κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια της χριστιανικής παράδοσης, που με το πέρασμα των αιώνων θυμίζουν μάλλον θρύλους...
Το άγιο δισκοπότηρο
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το ιερό δισκοπότηρο χρησιμοποιήθηκε από τον Ιησού κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Ο θρύλος θέλει το σκεύος να διαθέτει τεράστια μυστικιστική δύναμη, να είναι ικανό ακόμη και για θαύματα, και φυσικά να δίνει στον κάτοχό του απίστευτη ισχύ. Τα ίχνη του δισκοπότηρου χάνονται στην Ιστορία, έχουν συνδεθεί αρκετές φορές με τους Ναΐτες ιππότες (οι οποίοι σύμφωνα κάποιους ήταν και οι φύλακές του) και σήμερα δεκάδες εκκλησίες -κυρίως στην Ευρώπη- διαφημίζουν ότι το έχουν στην κατοχή τους για να προσελκύουν προσκυνητές (όπως συμβαίνει και με τα αναρίθμητα κομμάτια του τίμιου ξύλου που κάθε ναός διαθέτει και από ένα-δυο).
Στην πραγματικότητα, οι ιστορικοί δεν μπορούν με σιγουριά να πουν αν το δισκοπότηρο, όπως περιγράφεται παραπάνω, υπήρξε στα αλήθεια. Επίσης δεν ξέρουν αν πρόκειται για ποτήρι, κούπα, βαθύ πιάτο κ.λπ. Και φυσικά, ακόμη και αν υπήρξε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν σώζεται σήμερα και πού. (σ.σ: Για να μην είμαστε όμως άδικοι, υπάρχει κάποιος που βρήκε το δισκοπότηρο, το χρησιμοποίησε και μετά το... άφησε και πάλι στη λήθη, για να μην πέσει σε λάθος χέρια! Μη ρωτάτε ποιος: μόνο ο Ιντιάνα Τζόουνς τα κάνει αυτά.)
Η κιβωτός της Διαθήκης
Οι πλάκες πάνω στις οποίες ήταν γραμμένες οι Δέκα Εντολές, που κατά τη θρησκευτική παράδοση δόθηκαν από τον ίδιο τον Θεό στους ανθρώπους, λέγεται πως φυλάσσονταν μέσα σε ένα είδος κιβωτού στον ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Οταν οι Βαβυλώνιοι όμως κατέστρεψαν τον ναό, η τύχη της κιβωτού μπήκε στη σφαίρα της φαντασίας -αν δεχτούμε ότι η κιβωτός αυτή πράγματι υπήρξε. (σ.σ.: Και την κιβωτό βρήκε ο Ιντιάνα Τζόουνς. Και μετά αυτή αναλήφθηκε στους ουρανούς, παίρνοντας μαζί της τους απίστους. Ετσι είναι: ή είσαι αρχαιολόγος με... μαστίγιο ή βράσ' τα).
Σόδομα και Γόμορρα
Αν πιστέψουμε κατά γράμμα τη «Γένεση», τα Σόδομα και τα Γόμορρα καταστράφηκαν επειδή οι κάτοικοί τους επιδίδονταν σε απίστευτες αμαρτίες που πρόσβαλλαν τον Θεό. Ετσι εκείνος, ρίχνοντας φωτιά από τους ουρανούς, κατάστρεψε και τις δύο αυτές πόλεις τις γεμάτες αμαρτωλούς! Το θέμα βέβαια είναι, αν όντως υπήρξαν αυτές οι δύο πόλεις, ποια είναι η γεωγραφική τους θέση;
Η Βίβλος τις τοποθετεί κάπου στα παράλια της Νεκράς Θάλασσας. Οι αρχαιολόγοι, πάντως, δεν συμφωνούν, αφού υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την τοποθεσία τους. Καμία εκδοχή, όμως, δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί θετικά. Οπως άλλωστε δεν μπορεί να πει κανείς με απόλυτη σιγουριά ότι οι δύο πόλεις υπήρξαν ή αν πρόκειται μόνο για φανταστικά δημιουργήματα. (σ.σ.: Οχι, τα Σόδομα και τα Γόμορρα δεν τα βρήκε ο Ιντιάνα ο Τζόουνς. Οχι ακόμη τουλάχιστον...)
Η κιβωτός του Νώε
Για να σωθεί από την καταστροφική πλημμύρα, ο Νώε, ακολουθώντας τις συμβουλές του Θεού, κατασκεύασε μια τεράστια κιβωτό, στην οποία μάζεψε ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου πάνω στη Γη. Στην κιβωτό μπήκε και ο ίδιος με την οικογένειά του. Και όταν η καταιγίδα σταμάτησε, η κιβωτός προσάραξε κάπου στο όρος Αραράτ. Αυτά λέει το βιβλίο της Γένεσης.
Η κιβωτός είναι επί αιώνες το όνειρο κάθε αρχαιολόγου, που με μόνη βοήθεια το «κάπου στο Αραράτ» ελπίζει να την εντοπίσει. Χωρίς -μέχρι σήμερα- θετικά αποτελέσματα. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί στην περιοχή κομμάτια απολιθωμένου ξύλου που αναπτερώνουν τις ελπίδες όσων ψάχνουν, αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να ειπωθεί με επιστημονική βεβαιότητα ότι τα ξύλα αυτά ανήκαν στην κιβωτό. (σ.σ.: Ούτε αυτή την κιβωτό βρήκε ο Ιντιάνα. Αλλά έχει κάνει μόνο 4 ταινίες. Να είμαστε και λογικοί! Μην είμαστε και πλεονέκτες!)
Για περισσότερα επισκεφθείτε και τα:
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου