"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η Βουλή και το «Survivor». - «Μόνοι μας είμαστε, εννιά στους δέκα βλέπουν “Survivor”»



Γιατί ο Τσίπρας μίλησε πριν ακούσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς;  


Ποιoς ο λόγος που ανέβηκε στο βήμα πριν τη Φώφη Γεννηματά, με αποτέλεσμα η δική της ομιλία να μετατεθεί για αργότερα;  


Η αλήθεια είναι κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται. Συνήθως ο Πρωθυπουργός ακούει όλη την αντιπολίτευση και μετά μιλάει.


Κάποιοι ψιθύρισαν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να έγινε εξαιτίας του «Survivor». Να μεθοδεύτηκε δηλαδή έτσι, ώστε η πρωτολογία του Τσίπρα να ξεκινήσει λίγο πριν την έναρξη του ριάλιτι που το παρακολουθούν οι εννιά στους δέκα, όπως είπε κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οι εννιά στους δέκα Ελληνες τώρα βλέπουν “Survivor”. Μόνοι μας είμαστε και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν εντάσεις».



Η αλήθεια είναι κανείς δεν ξέρει αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα, αν δηλαδή το «Survivor» άλλαξε τη συνηθισμένη ροή των ομιλιών. Η Φώφη Γεννηματά πάντως, χωρίς να γίνει συγκεκριμένη, κατήγγειλε μεθόδευση και επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, ρίχνοντάς του ευθύνες για την αλλαγή. Εκείνος απ’ την πλευρά του δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε οριστεί να μιλήσει η κυρία Γεννηματά το απόγευμα και η αλλαγή έγινε επειδή απουσίαζε εκείνη την ώρα.


Προφανώς, κανείς δεν θα παραδεχτεί ότι ίσως, κάπου, σε μια αίθουσα της Βουλής, εκτυλίχτηκε ένας διάλογος σαν και τον παρακάτω:


-Δεν γίνεται να ξεκινήσουμε την πρωτολογία του Πρωθυπουργού πριν τις εννιά;
 

-Δύσκολο..
 

-Κάνε κάτι μωρέ, μην πέσουμε πάνω στον Ντάνο..
 

-Δηλαδή, θες να μιλήσετε πριν τη Φώφη;
 

-Γίνεται; Αμα γίνεται ναι.. Έχουν και ελληνοτουρκική μάχη στον Άγιο Δομίνικο σήμερα, άμα ξεκινήσει πρώτη ούτε η μάνα μας δεν θα μας δει.


Ο διάλογος είναι φυσικά αποκύημα της φαντασίας μου και της διάθεσής μου να σατιρίσω το ενδεχόμενο παρασκήνιο αλλαγής ομιλιών λόγω «Survivor», που μοιάζει αστείο και σουρεαλιστικό. Το «Survivor» εξελίχτηκε σε φαινόμενο της εποχής που έχει σαρώσει τα πάντα, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι οι πολιτικές διαδικασίες επηρεάστηκαν από αυτό, όση δυναμική κι αν έχει. Δεν το χωράει ο νους σου ότι μπορεί κάποιοι στη Βουλή να λειτούργησαν σαν να ήταν σε κοντρόλ καναλιού: σε 30» βγαίνουμε στον αέρα, να προλάβουμε να βγούμε πρώτοι πριν τον απέναντι… Είναι απλώς, γελοίο.


Παρόλα αυτά, μπαίνεις και σε σκέψεις. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως εντέλει...
 η πραγματικότητα που ζούμε συναγωνίζεται τον σουρεαλισμό.  


Μωρέ λες; Λες πράγματι να συνέβη κάτι τέτοιο; Λες ένα τηλεοπτικό ριάλιτι να επηρέασε τη ροή μιας τόσο βαρυσήμαντης για το μέλλον μας κοινοβουλευτικής διαδικασίας; 


Αν όντως συνέβη, δείχνει το επίπεδο και τα χάλια του πολιτικού μας συστήματος και την αδυναμία του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 


Αν όντως ένα Survivor άλλαξε τη σειρά των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών μιας χώρας, σε μια τόσο σοβαρή περίσταση, εσείς τι λέτε; Υπάρχει σωτηρία;



ΥΓ. Αλλη φορά να βάζετε τις ψηφοφορίες σε μέρες και ώρες που δεν έχει «Survivor». Όλοι στην τηλεόραση αυτό κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: