"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Χρήσιμοι ηλίθιοι ή πολιτικοί απατεώνες;



Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν έλεγε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από το να προσπαθείς να πετύχεις διαφορετικά αποτελέσματα όταν πραγματοποιείς ένα πείραμα, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες παραμέτρους. Αυτό προφανώς δεν το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν φημίζεται άλλωστε για την εγκύκλια μόρφωση του. Γι αυτό κι επιμένει στις ίδιες ακριβώς τακτικές και μεθόδους, που δεν αποδίδουν κανένα απολύτως ουσιαστικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα βυθίζουν τη χώρα σε μεγαλύτερες και χειρότερες περιπτώσεις. Απόδειξη το χτεσινό Eurogroup.

 
Εδώ και καιρό, ακόμα και χτες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε ότι στο χτεσινό Eurogroup η έστω στο επόμενο, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου θα έχει εξευρεθεί λύση για το χρέος και θα έχουμε καταλήξει σε συνολική συμφωνία, πράγμα, που η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί. Κι όμως ούτε χτες ούτε, κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιουνίου, θα συμβεί κάτι τέτοιο. 


Και τούτο διότι:
 

Μια συνολική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:
 

    Την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα


    Τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018


    Τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.


Ακόμα κι αν τα δύο πρώτα σκέλη συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες, το τρίτο, που είναι και το σημαντικότερο δεν φαίνεται να καταλήγει σε οριστική λύση, και τούτο διότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, που είναι το καλοκαίρι του 2018.

 
Ο κ. Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ -λίγο πριν από την έναρξη του χθεσινού  κρίσιμου Eurogroup- είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί είναι αξιοσημείωτες, ωστόσο ο στόχος η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

 
Χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις», έσπευσε να προσθέσει, κατόπιν της συνάντησής του με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε νέα μέτρα για την Ελλάδα, τα οποία θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός.

Όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, παραδέχθηκε ότι «Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορές», διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση».

Ο ίδιος απέδωσε αυτές τις αποκλίσεις στις συγκρατημένες εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής», τόνισε παράλληλα ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε ως «αξιόλογες» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

 
Για τον γερμανό υπουργό είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μετά να εφαρμοσθούν τα μέτρα για το χρέος. Αυτό σημαίνει αν όχι καλοκαίρι του 2018, σίγουρα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία. Αν όμως η στάση αυτή του κ. Σόϊμπλε γίνει δεκτή κι από το σύνολο των άλλων εταίρων μας και δανειστών είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, το περιβόητο QE, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να βγει εγκαίρως στις αγορές, με σχετική επιτυχία, όπως επισημαίνει σε χτεσινή έκθεση του κι ο διεθνής οίκος Goldman Sachs, που θεωρεί ότι πλέον ο στόχος του QE απομακρύνεται οριστικά για την Ελλάδα.

 
Τυχόν όμως τέτοια εξέλιξη, θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και πάντως εκτρέπει το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ότι βγαίνουμε στις αγορές και κατά συνέπεια εξερχόμαστε από την επιτροπεία. 


 Το πιθανότερο είναι αντιθέτως...
 να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή ένα ακόμα μνημόνιο.  


Γι’ αυτό και εντυπωσιάζομαι με την υπεραισιοδοξία των κυβερνώντων. Καλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος πέρυσι έλεγε ότι βρέχει δις και φέτος ότι βγαίνουμε από το τούνελ σε λίγες μέρες, δεν καταλαβαίνει και λέει λαϊκίστικες μπαρούφες για καθαρά φθηνούς προπαγανδιστικούς σκοπούς. Μήπως όμως το ίδιο ακριβώς πράττουν ως χρήσιμοι ηλίθιοι κι ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: