"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: «Το όργανο του κακού»



«Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν ήταν 'για ένα πουκάμισο αδειανό'» έγραφε σε επιστολή του προς τον ελληνικό λαό στις 16 Μαΐου του 2012 ο Λουκάς Παπαδήμος λίγες ώρες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.


Στην ίδια επιστολή υπενθύμιζε στους συμπολίτες του ότι «υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν από το χάος που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας».


Δεν ξέρω αν είχε στο μυαλό του τους άνανδρους δολοφόνους που στράφηκαν χτες εναντίον του ο πρώην, πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν έγραφε αυτές τις γραμμές.


Ωστόσο είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι δολοφόνοι του στόχευαν στη δημιουργία χάους, ώστε να κάνουν την Ελλάδα πιο αδύναμη. 


Προφανέστατα πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο. Όπως κατέληγε στην επιστολή του «όσες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα μας ενώνει πάντοτε η Ελλάδα. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και αλληλεγγύη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει».


Όταν έγραφε την επιστολή που σκοπό είχε να ενώσει τους Έλληνες, «άλλες» δυνάμεις τον κατηγορούσαν ότι βρίσκονταν μεταξύ των δυνάμεων που αποτελούσαν τον μεγαλύτερο εχθρό και κίνδυνο για την σταθερότητα της οικονομίας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που τον ενέτασσαν στα «όργανα του κακού». Στο γνωστό τρίγωνο στο οποία αποδόθηκαν όλα τα δεινά της χώρας «τράπεζες – τεχνοκράτες - ευρωπαιστές. «Ο κακός τεχνοκράτης που εργάζεται υπογείως για συμφέροντα που ήθελαν το κακό της πατρίδας μας». Παρόμοιες δυνάμεις τον στοχοποίησαν με τον τρόπο τους αφήνοντας τον «ακάλυπτο». Αυτές μάλλον τον ..άφησαν και χωρίς φύλαξη.  


Εκεί που ξεσάλωσαν οι εν λόγω δυνάμεις ήταν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού για την οικονομία δημοψηφίσματος του 2015, όταν επέλεξε επίσης να μην κρυφτεί. Στις 3 Ιουλίου 2015 με άρθρο του στην Καθημερινή δήλωνε πεπεισμένος ότι το ΝΑΙ στην Ευρώπη και το ΝΑΙ στο ευρώ είναι η σωστή επιλογή που υπηρετεί ασφαλέστερα το εθνικό συμφέρον και θα εξασφαλίσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για ανάπτυξη, σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική ευημερία.


«Πολλοί συμπολίτες μας έχουν διαφορετική άποψη», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η θέση τους αυτή είναι σεβαστή και κατανοητή γιατί, σε σημαντικό βαθμό, συναρτάται με τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ανεργίας κατά την περίοδο της κρίσης και αντανακλά την αντίληψη ότι η πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια πλήγωσε την αξιοπρέπεια και περιόρισε την εθνική ανεξαρτησία» καλούσε ωστόσο τους υποστηριχτές του ΟΧΙ να σκεφτούν εάν...
 η επιλογή αυτή θα οδηγήσει πράγματι στην υπέρβαση της κρίσης, θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας και εάν, γενικότερα, θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, ιδίως για τους νέους και τις επόμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: