"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Η κοροιδάρα των δανειστάδων - 9μιση , μπαρδον , ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΟΝΟ τσαμπουκαλεμένε μας μνημονιοσκίστη!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Τα πράγματα δεν είναι διόλου καλά και έχουν ως εξής: η Ελλάδα ψήφισε τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνονται στο τέταρτο μνημόνιο και προσήλθε στο Eurogroup ζητώντας ολοκλήρωση αξιολόγησης, δόση και, έστω, μία κουβέντα για το χρέος. Δεν πήρε τίποτα, πέρα από επαίνους. Μας χτύπησαν φιλικά την πλάτη και είπαν ότι θα το ξανασυζητήσουν σε τρεις εβδομάδες.


Αν ο Πρωθυπουργός θέλει να κάνει την έκπληξη και να φανεί συνεπής προς τις δεσμεύσεις του, τότε οφείλει να σταθεί μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ και να μας υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τα μέτρα αν σε τρεις εβδομάδες δεν έχει τη δόση και μία καλή απόφαση για το χρέος.  


Διότι αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα είναι, απλώς, ένας πειθήνιος μνημονιακός Πρωθυπουργός. Θα είναι και επισήμως το κορόιδο των δανειστών. Για την ακρίβεια, θα του έχουν τραβήξει το παχύ χαλί του Μαξίμου κάτω από τα πόδια.


Θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους έλεγε ότι η προοπτική για το χρέος είναι «too good to be true» και πώς μάλλον πλησιάζει η ώρα της γραβάτας.  


Ομως, τελικά, ο κόμπος που έχει μπροστά του είναι πιο δύσκολος από αυτόν που θέλει να δέσει στον λαιμό του. Για το χρέος ο Ντάισελμπλουμ το είπε ευθέως: «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος». Είναι, λοιπόν, πιθανό στο επόμενο Eurogroup να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο. Στις Βρυξέλλες δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι έκαναν πλάκα:  



«Το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του κόσμου».  


Τσάμπα πήγε να υποχρεωθεί η Περιστέρα στη Λαγκάρντ…



Στο Eurogroup συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060 και μάλλον «κλείδωσε» η δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Αν ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών το 2015, για αυτά τα σχέδια οφείλει να ρωτήσει τους πολίτες πόρτα-πόρτα. Αυτά βέβαια δεν είναι ζητήματα που τα λύνεις με δημοψήφισμα, αλλά με εκλογές μπορείς να κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου.


Ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του τρεις εβδομάδες. Και αν το επόμενο Eurogroup είναι σαν και αυτό, τότε μάλλον δεν θα έχει μπροστά του ούτε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: