"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ανιχνευτές ψεύδους



Τα νέα είναι σχετικά καλά. Μεγάλοι διαδικτυακοί κολοσσοί προσπαθούν να στήσουν μηχανισμούς διασφάλισης της αλήθειας.


Για παράδειγμα, η Google δημιούργησε μια νέα υπηρεσία εξακρίβωσης πληροφοριών (Fact check) σε μια προσπάθεια να βοηθήσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, να ξεχωρίσουν μια ψεύτικη, κατασκευασμένη είδηση από μια αληθινή. 


Αντίστοιχες προσπάθειες κάνει και το facebook, ενώ παράλληλα, εκατοντάδες ανεξάρτητοι ερευνητές εργάζονται για τον ίδιο σκοπό: Ανάμεσά τους και ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας, ο οποίος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημιούργησε ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και αλγόριθμο, ώστε να εντοπίζεται άμεσα και γρήγορα μια παραπλανητική είδηση από μια πραγματική σε όλο το φάσμα του Διαδικτύου.  


Τα νέα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν αυτά τα προγράμματα «έτρεχαν» και για την πολιτική ζωή.


Αν, για παράδειγμα, τα εθνικά κοινοβούλια χρηματοδοτούσαν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ανίχνευσης ψεύδους την ώρα που ένας πολιτικός βρίσκεται στο βήμα. Αν ΜΚΟ σκάναραν ομιλίες, δηλώσεις, περίεργα tweets ή στημένες φωτογραφίες, αν άλλοι ανεξάρτητοι φορείς έβρισκαν τις μονταζιέρες που πουλάνε φούμαρα στον κόσμο και τις διέλυαν βίδα βίδα.  


Φυσικά, και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ομως, παραμένει ένας ευσεβής πόθος για εκατομμύρια πολίτες που έχουν βαρεθεί να τους αντιμετωπίζουν σαν χρήστες.


Στην Ελλάδα για παράδειγμα μπορεί να είχαμε γλιτώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σκίσουμε τα Μνημόνια, καταργούνται οι Πανελλαδικές, δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο, πατάξαμε τη διαπλοκή, νικήσαμε τη φοροδιαφυγή, μειώσαμε την ανεργία, καθαρίσαμε τα νοσοκομεία, καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ, θα κάνουμε χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία, θα αλλάξουμε την Ευρώπη, συμφωνήσαμε για το χρέος, δεν θα πειράξουμε τις συντάξεις, ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, τέρμα πια τα Μνημόνια.


Αν όλα αυτά, την πρώτη φορά που ειπώθηκαν ήταν θεμιτές προεκλογικές υποσχέσεις ή υπεραισιόδοξες μετεκλογικές δεσμεύσεις, τη δεύτερη φορά πώς ονομάζονται;  


Την τρίτη ή την τέταρτη φορά που τα είπαν γνωρίζοντας πως συγκρούονται μετωπικά με την πραγματικότητα και κακοποιούν βάναυσα τη λογική, τι είναι;  


Είναι...
 
 πολιτική εξαπάτηση ενός ολόκληρου λαού.  


Είναι fake news όπως λέμε στην εποχή του twitter τους ψευτοθόδωρους πολιτικάντηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: