"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - O ευεργέτης και η εφορία: η περιπέτεια ενός Ελληνα της Αμερικής



Είναι σημείο αναφοράς των Ελλήνων της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και όσοι φοιτητές ή μηχανικοί αναζητούν υποστήριξη στη Σίλικον Βάλεϊ βρίσκουν στο πρόσωπό του έναν δεύτερο πατέρα. Μία υποτροφία στο Στάνφορντ έχει το δικό του όνομα, Νίκος Α. Μετά τις σπουδές του –ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Σιάτλ– ίδρυσε σειρά από επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και τη Sequus, η οποία ανέπτυξε μια ενέσιμη ουσία, το Dixorobucin, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους. Οταν η εταιρεία πουλήθηκε ο Νίκος Α. έριξε το βάρος στην προσπάθεια να συνεργασθούν οι νέοι Ελληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες που στην αρχή της κρίσης αναζητούσαν συμβουλές και χρηματοδότηση. Ο ίδιος είναι κάτοικος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ εδώ και έξι δεκαετίες.


Το 2008 ο Ελληνας από το Σαν Φρανσίσκο πούλησε ένα υπερπολυτελές ακίνητο στη Σάνη της Χαλκιδικής σε αλλοδαπό επιχειρηματία, για το οποίο εισέπραξε σε διαφορετικές επιταγές την αντικειμενική αντί της πραγματικής αξίας. Η διαφορά ήταν 3,4 εκατ. ευρώ. Οταν ο Νίκος Α. αποφάσισε να εξαγάγει το ποσό σε έξι εμβάσματα (το 2010) εξαιτίας της αστάθειας του τραπεζικού τομέα, στην Ελλάδα ασχολήθηκε μαζί του η εφορία (ΚΕΦΟΜΕΠ) αφού ήταν μεταξύ εκείνων που έστελναν μεγάλα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε εκείνες του εξωτερικού.


Το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τότε τη δυνατότητα σε όσους – ήταν σχεδόν όλη η Ελλάδα– παρουσίαζαν απόκλιση πραγματικής από την αντικειμενική τιμή να συνάψουν συμπληρωματικό συμβόλαιο, με το οποίο αφού καταβάλουν τη διαφορά του φόρου απαλλάσσονται από τη φορολογική υποχρέωση. Παράλληλα, ο Νίκος Α. καταθέτει τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων 20 ετών, από τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχει φέρει στην Ελλάδα ποσό 8 εκατ. δολ


To Δημόσιο στη συνέχεια καταλογίζει στον Νίκο Α. ότι όψιμα επικαλείται τη διαφορά τιμήματος του ακινήτου και ότι παρά το γεγονός ότι εισήγαγε συνάλλαγμα το επανεξήγαγε χωρίς να διατηρήσει υπόλοιπα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στην Ελλάδα.


Το 2014 το Δημόσιο εκδίδει ταυτόχρονα φύλλο καταλογισμού. Οι συνήγοροι του Νίκου Α. κάνουν ενδικοφανή προσφυγή στη σχετική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν ασχολείται καν με την προσφυγή καθώς όπως έχει αναφέρει η «Κ» σε παλαιότερο ρεπορτάζ της (σ.σ.: ο υπογράφων στις 16-5-2016) εξαιτίας της υπόθεσης με τη χειραγώγηση των επιστροφών ΦΠΑ τη δεκαετία του ’90 αλλά και διώξεων από την οικονομική εισαγγελία, η επιτροπή ηρνείτο να ασχοληθεί με τις προσφυγές τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2016· τότε άλλαξε τακτική μετά διαρκείς παραινέσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Μάλιστα, η επιτροπή ενδικοφανών προσφυγών δεν... καταδέχθηκε να απαντήσει στον Νίκο Α., όπως άλλωστε συνέβη και με τις αιτήσεις εκατοντάδων άλλων φορολογουμένων στο ίδιο διάστημα.


Η υπόθεση οδηγήθηκε, τελικά, στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, όπου μεταξύ άλλων νέοι Ελληνες επιστήμονες κατέθεσαν αυτό που ο καθένας ξέρει για τον Νίκο Α. Ωστόσο, το καφκικό σενάριο επεφύλαξε στον Νίκο Α. μια νέα έκπληξη:


  Ο κατάλογος με τους οφειλέτες του Δημοσίου με φορολογική εκκρεμότητα έφτασε στην εισαγγελία, η οποία, αφού τον κάλεσε σε διευθύνσεις στις οποίες ο «ύποπτος» δεν έμενε, του απήγγειλε κατηγορία για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: