"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σαρωτικό "μπλοκάρισμα” των ελεύθερων επισκέψεων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια



"Μπλοκάρισμα” των ελεύθερων επισκέψεων στα θεραπευτήρια και καταγραφή των ασφαλισμένων που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για νοσηλεία και εξετάσεις, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. 


Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται πως για να εισαχθεί ο ασφαλισμένος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο θα πρέπει να έχει παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό ή από δημόσιο νοσοκομείο.  


Εξαιρέσεις δεν θα γίνονται ούτε για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.  


Αυτό, όπως εξηγεί, ουσιαστικά καταργεί την ελεύθερη επιλογή θεραπευτηρίου, όπως ισχύει από το 2012 που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει ένα μέρος από τα νοσήλια και τις εξετάσεις στον ιδιωτικό κλάδο. 


Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στη μείωση της εξάρτησης των υπηρεσιών περίθαλψης από τον ιδιωτικό τομέα και τη στροφή στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα Υγείας. Απώτερος στόχος είναι, σύμφωνα με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την περίθαλψη και να μην ξεπερνούν τα 235 εκατ. ευρώ που είναι το ετήσιο όριο του ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ιδιωτικών Κλινικών, το νέο σύστημα παραπομπών θα αρχίσει να μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, ενώ μέχρι το Νοέμβριο, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, θα είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι οικογενειακοί γιατροί θα εισάγουν τα παραπεμπτικά. 


Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που δεν υπάρχει παραπεμπτικό ή κάλυψη από ιδιωτική ασφάλεια, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να καλύψουν εξ' ολοκλήρου το κόστος των παροχών. 


Όπως αναφέρουν στελέχη από το χώρο των κλινικών, πρόκειται για ένα μέτρο που...
 αφενός βάζει φρένο στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στα θεραπευτήρια, αφετέρου εκτιμάται πως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά, συρρικνώνοντας τις επισκέψεις ασθενών και τον τζίρο των επιχειρήσεων. 


Από την άλλη πλευρά τονίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο των περιστατικών (που έχει αυξηθεί λόγω της κάλυψης ανασφάλιστων πολιτών και των μεταναστών). Παράλληλα τα προβλήματα στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα μεγαλώνουν το χρόνο αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία. 


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη προβλέπει πως σταδιακά όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα πρέπει να υπάγονται σε οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ). 


Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.  Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες τέτοιες αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που συνολικά θα φτάσουν τις 239 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: