"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Ανακαλύπτοντας τα αυτονόητα



Μία από τις ομορφότερες εμπειρίες ζει ένας γονιός την εποχή που ο γιος ή η κόρη ανακαλύπτουν τον κόσμο. Τα παιδιά, όταν βρίσκονται στη νηπιακή τους ηλικία, ζαλίζουν όλους τους υπολοίπους αναφωνώντας «Μπαμπά, μαμά, κοιτάξτε! Ο ουρανός είναι γαλάζιος». Βεβαίως όλοι χαίρονται την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, ακριβώς επειδή ...«παιδιά είναι» και δη τρισχαριτωμένα.
 

Στην περίπτωση όμως ενός σαραντάρη πρωθυπουργού, η ανακάλυψη του κόσμου μπορεί να είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για τον ίδιο, αλλά προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα όταν τον περιγράφει στο υπουργικό συμβούλιο: «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας (4.5.2017). «Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε τον Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας».
 

Φυσικά «οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας». Για την ακρίβεια δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι. Σε φυσιολογικές περιόδους είναι συνταξιούχοι, που τα ταμεία τους αγόρασαν ομόλογα· μπορεί να είναι εισοδηματίες (μικροί ή μεγάλοι) που αγόρασαν αμοιβαία κεφάλαια ή και απευθείας ομόλογα· μπορεί να είναι και καταθέτες, των οποίων τα λεφτά διαχειρίζονται οι τράπεζες. Σήμερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι κατά 80% φορολογούμενοι, εκ των οποίων κάποιοι (π.χ. οι Μαλτέζοι) έδωσαν το 4,5% του ΑΕΠ τους για να ξελασπώσει η χώρα μας.
 

Λογικά όλοι αυτοί –πλούσιοι ή φτωχοί– «επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα». Κανείς δεν δανείζει αγνώστους, χωρίς να ξέρει μάλιστα ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Αν είναι να γίνουν αγύριστα, μπορεί κάλλιστα να τα φάει και ο ίδιος. Γνωρίζουν μάλιστα και από δική τους εμπειρία ότι ο τρόπος για να προκόψει μια οικονομία και συνεπώς να πάρουν τα λεφτά τους πίσω δεν είναι εκείνος των Τσάβες - Μαδούρο, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τη χώρα με τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πετρελαϊκά αποθέματα να εισάγει πετρέλαιο και να λιμοκτονούν οι Βενεζουελανοί. Εχουν το «συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας», για να μένει κατιτίς στα κρατικά ταμεία και «να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα».
 

Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε που ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε τις αυταπάτες του και έκανε την επανάσταση του αυτονόητου on camera. Αντιθέτως, πρέπει...
 να απελπιστούμε με την υποψία ότι, για να τα λέει αυτά στους υπουργούς του, μάλλον οι τελευταίοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω αντί να τα κάνει μετακλητούς ο κ. Πάνος Σκουρλέτης. Τέτοια φρικτά πράγματα συμβαίνουν στον καπιταλισμό, αλλά υπάρχουν ακόμη παγκοσμίως 48 νοματαίοι που δεν τα καταλαβαίνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: