"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας μέσα από την ιστορία γυναικών

Της Lilly Knoepp


Την Ημέρα της Μητέρας εκφράζουμε τη ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή, καθώς και στις μητέρες τους, αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τις γυναίκες που υπήρξαν πριν από αυτές; 


 Ένα μεγάλο μέρος της γυναικείας ιστορίας έχει μείνει εκτός των βιβλίων της ιστορίας, καθώς τις περισσότερες φορές εστιάζουν στα επιτεύγματα των ανδρών.  


"Κάθε φορά που ένα κορίτσι ανοίγει ένα βιβλίο και διαβάζει μια ιστορία που δεν υπάρχει η παρουσία γυναικών, μαθαίνει ότι αξίζει λιγότερο από έναν άνδρα", εξηγεί στο site του Εθνικού Μουσείου Γυναικείας Ιστορίας, η καθηγήτρια, ερευνήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια, Myra Pollack Sadkar.  


Οι γυναίκες του Εθνικού Μουσείου Γυναικείας Ιστορίας, από το 1996 ξεκίνησαν να μάχονται για να διαδώσουν τις γυναικείες ιστορίες, συγκεντρώνοντας παράλληλα χρήματα για την κατασκευή ενός μουσείου, το οποίο θα συγκέντρωνε την ιστορία των γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόσφατα βοήθησαν στην σύνταξη της νομοθεσίας από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την κατασκευή του μουσείου στο National Mall στην Ουάσινγκτον. Το Women@Forbes μίλησε με την Joan Wages, πρόεδρο και CEO του Εθνικού Μουσείου Γυναικείας Ιστορίας και της ζήτησε να αναφέρει τις τρεις αγαπημένες της ιστορίες γυναικών στην αμερικανική ιστορία.


Η μάγισσα της Wall Street
Η Henrietta "Hetty" Green είχε κληρονομήσει 5.000.000 δολάρια το 1865, τα οποία και τριπλασίασε στη Wall Street, μέσω μιας ένδοξης καριέρας στον τομέα των επενδύσεων, αναφέρει η Wages. Όπως είναι γνωστό, φορούσε πάντα μαύρα ρούχα και για αυτό αποκόμισε το παρατσούκλι "μάγισσα".  


Η ιδρύτρια του franchising
H Martha Harper ήταν ένα από τα πρώτα άτομα που ασχολήθηκαν με το franchising. Ξεκίνησε το 1888 να κατασκευάζει οργανικό σαμπουάν το οποίο και πούλησε στο πρώτο σαλόνι ομορφιάς στη Νέα Υόρκη. Η Harper έκανε επίδειξη του προϊόντος στα δικά της μαλλιά τα οποία είχαν μήκος που έφτανε στο πάτωμα. Στην κορύφωση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, προμήθευε το σαμπουάν σε 500 σαλόνια ομορφιάς σε όλο τον πλανήτη.


Η πρώτη γυναίκα γιατρός
Η Elizabeth Blackwell είχε απορριφθεί από κάθε ιατρική σχολή στην οποία είχε κάνει αίτηση, έως ότου έπεισε το Geneva College στη Νέα Υόρκη να την κάνει δεκτή- αν και από την πλευρά του το εκπαιδευτικό ίδρυμα την αντιμετώπισε ως "ανέκδοτο". Πέρασε όλη τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, διευθύνοντας ένα ιατρείο για γυναίκες. Εκεί έδωσε μάχη για την γυναικεία υγιεινή και δίδαξε τις γυναίκες ώστε να γνωρίσουν το σώμα τους.


Αυτές είναι ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των γυναικών στις ΗΠΑ. 


Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει τη δική του έρευνα στη βιογραφική βάση δεδομένων του Εθνικού Μουσείου Γυναικείας Ιστορίας και μάθετε για εκπληκτικές γυναίκες όπως η πρωτοπόρος πιανίστρια και ακτιβίστρια Hazel Scott και η αφανής ηρωίδα Henrietta Lacks.

Δεν υπάρχουν σχόλια: