"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Σπουδογέλοιος πολιτικός βίος

Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς πρώην πρόεδρο Αργεντινής: «Και η χώρα μου επίσης περνά δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια» 

Στην ελληνική γραμματεία, ο όρος «σπουδογέλοιος» ή «σπουδογελοίος» είναι σπάνιος. Απαντάται λιγότερο από δέκα φορές στο σύνολο των σωζόμενων κειμένων. Πρώτα τον βρίσκουμε στους «Βίους Φιλοσόφων» του Διογένους Λαερτίου (Βιβλίο 9, παρ. 17, στ. 12). Επειτα τον διαβάζουμε στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνος. Υπάρχει και στα «Εθνικά» του Στεφάνου Βυζαντίου. Η ίδια η σύνθεση της λέξης, ο ήχος που παράγει ο όρος, προδίδει το περιεχόμενό του. Σημαίνει εκείνον που ανακαλύπτει τη φαιδρή, την αστεία, την κωμική, ίσως και γελοία (με τη σημερινή έννοια) πλευρά των σοβαρών ζητημάτων του ανθρώπινου βίου.

 
Το σπουδογέλοιον ήταν και στιλ γραφής. Ανεμείγνυε το σοβαρό και το ιλαρό με τρόπο αρμονικό - να, καλή ώρα σαν να διαβάζεις φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου η δημοτική της Αριστεράς και της προόδου («Εφημερίδα» αντί «Εφημερίς») συνυπάρχει με την κλασική τρίτη κλίση («Κυβερνήσεως» αντί «Κυβέρνησης»). Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με μια απλή πινελιά, με μια τοσοδούλα προσωπική παρέμβαση στον πυρήνα των επίσημων εγγράφων του κράτους, δίνει ισχυρό στίγμα της ρότας που ακολουθεί η εθνική ναυς προς τον πλησιέστερο ύφαλο.

 
Στην αρχαία Ρώμη, οι οιωνοσκόποι ήταν πιο περιζήτητοι κι από τους αστρολόγους των σύγχρονων τηλεοπτικών πρωινάδικων. Στη σύγχρονη Ελλάδα δεν χρειάζονται τέτοιοι. Μόνο πανίσχυροι νόες εξαιρετικών πανεπιστημόνων μπορούν να βοηθήσουν στην ερμηνεία βαθυστόχαστων φράσεων, όπως εκείνη που είπε με σπουδογέλοιο ύφος ο πρωθυπουργός στην πρώην πρόεδρο της (συναδέλφου εν χρεοκοπίᾳ) πρώην προέδρου της Αργεντινής: «Και η χώρα μου επίσης περνά δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια».

 
Προσέξατε! Εχομεν στη φράση το «και», αλλά και το «επίσης», που μας κάνουν «και η χώρα μου επίσης». Επιπλέον, περνάμε και τις πύλες του ανεξήγητου με το «περνά δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια». 


Συμπέρασμα: 

Είτε οι νύχτες μας είναι εύκολες (αφού οι μέρες μόνο φαντάζουν δύσκολες τα τελευταία επτά χρόνια) είτε ο Τσίπρας κάνει παιχνίδι με τη σχετικότητα του χρόνου «περνάμε δύσκολες μέρες επί επταετία» ή ομιλεί ελληνικά «ΓΑΠ».
 

Χάστα βράστα λα βιτόρια σιέμπρε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: