"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Ο αμφιδέξιος και ο πνιγμένος!

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ


1) Ο αμφιδέξιοςO βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου (τηλεοπτική φίρμα του απώτατου παρελθόντος) είπε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα της συμφωνίας «και με τα δύο χέρια», επειδή έτσι σώζει τη χώρα.  


Αμέσως έπεσαν όλοι να τον φάνε, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κανείς δεν σκέφθηκε, π.χ., μήπως ο άνθρωπος είναι αμφιδέξιος. Δεν είναι αμφιλεγόμενη σεξουαλική πρακτική αυτό· είναι αρχαία ελληνική λέξη (τη βρίσκετε και στο επίτομο Liddell & Scott) και σημαίνει εκείνον ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί και το αριστερό χέρι του εξίσου άνετα με το δεξί – ambidexter, στα λατινικά. Υπολογίζεται ότι το 1% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι προικισμένο με αυτό το χάρισμα.Το λέω έτσι, επειδή κάποιοι εκπαιδεύονται για να το αποκτήσουν. Η ιστορικός Μάργκαρετ Μακ Μίλαν, στο βιβλίο της «History’s People», αφηγείται την περίπτωση ενός φίλου της από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ονόματι Μάνφρεντ φον Νόστιτς. Αυτός ήταν απόγονος του Μπίσμπαρκ και θυμόταν, μολονότι πολύ μικρός στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πως η τρομερή προγιαγιά του, στο κτήμα των Μπίσμαρκ, μάθαινε υποχρεωτικά όλα τα αγόρια της οικογένειας να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπίρουνα και αντιστρόφως (δηλαδή, μαχαίρι στο αριστερό, πιρούνι στο δεξί). Στο μέλλον, τους έλεγε, θα γίνετε στρατιώτες και μπορεί να χάσετε ένα χέρι· πάντα όμως θα πρέπει να μπορείτε να τρώτε σαν κύριοι. (Ποιο μέλλον; Οταν συνέβαιναν αυτά, οι Σοβιετικοί βρίσκονταν λιγότερο από 100 χιλιόμετρα ανατολικά...)

Ο Νάσος Αθανασίου δεν είναι τέτοια περίπτωση. Αυτός ανέκαθεν μπορούσε και με τα δύο χέρια. Από την εποχή της τηλεόρασης μέχρι σήμερα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...2) Ο πνιγμένοςΑπό τα μαλλιά του πιάνεται. Ο Τσίπρας από τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στην προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε από το υπουργείο Παιδείας, ο Αλέξης ήταν σε διάθεση ΠΑΣΟΚ. Εξήγγειλε επανίδρυση (δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά αυτό εννοούσε) της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, την οποία, όπως είπε, «βγάζουμε από τη ναφθαλίνη».  


Μα για ποιο λόγο; Τώρα που, λόγω εποχής, όλοι βάζουμε πράγματα στη ναφθαλίνη, αυτός βγάζει από τη ναφθαλίνη; 


Τουλάχιστον να την αερίσει καλά – για όλους εκείνους που πρόκειται να προσληφθούν…Εκανε και μια δέσμευση μάλλον περιττή. Ολα τα παιδιά, είπε, θα μαθαίνουν ξένες γλώσσες στο «σχολειό».  


Περιττή, επειδή κατ’ αρχάς...
 δεν γίνεται· δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, χωρίς μια νέα γενιά δασκάλων με καλύτερη μόρφωση και σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα – όχι, δηλαδή, με βολεμένους του Δημοσίου.  


Επειτα, περιττή επειδή δεν χρειάζεται· στο «σχολειό» δεν έμαθε ο ίδιος τα θαυμάσια αγγλικά του;Πάντως, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την επίζηλη θέση του σε αυτήν τη λαμπρή κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικώς από φιλοπαίγμονα δημοσιογράφο, ο Αλέξης απέφυγε να τον βαθμολογήσει ως υπουργό. Την προηγούμενη φορά, είχε δώσει «10» στον Φίλη και λίγο μετά τον απέλυσε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: