"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Η διολίσθηση στον αυταρχισμό



Είναι απίστευτο, αλλά η συμπεριφορά που περιγελούσαμε για τον Ταγίπ Ερντογάν, τη λουζόμαστε πλέον στην Αθήνα. Οποτε περνάει η αυτοκινητοπομπή του δικού μας «σουλτάνου», δεν σταματά μόνο η Τροχαία την κίνηση στους δρόμους. Σταματά και η ασφάλεια τους πολίτες για να τους υποβάλει σε σωματικό έλεγχο και απαιτεί να διαγράψουν φωτογραφίες από το κινητό τους.


Η εμπειρία που καταγράφει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, είναι ανατριχιαστική· είναι αντάξια εμπειριών που έζησαν οι πολίτες αυτής της χώρας κατά τη διάρκεια της χούντας.


Επί δεξιάς κυβέρνησης, θα υπήρχε τσίπα ή έστω φόβος για τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές, να ζητούν δηλαδή από πολίτη να καταστρέψει φωτογραφίες που έχει, διότι αλλιώς θα πήγαινε στο τμήμα «δι’ υπόθεσίν του...».


Ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης περιγράφει ότι τη Δευτέρα 19.12.2016, στις 9.20 το πρωί, «είδα στη διασταύρωση Χέυδεν και Πατησίων μία αξιωματικό της Τροχαίας με τρία αστέρια στις επωμίδες της να εκτελεί χρέη τροχονόμου(!) για να περάσει η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού.


Παράλληλα, πεζοί και αυτοκίνητα συνωστίζονταν στις διαβάσεις, αφού η τροχονόμος είχε κόψει την κάθετη προς τη λεωφόρο Πατησίων κίνηση. Θεώρησα το θέαμα και την ώρα του συμβάντος ενδιαφέροντα. 


Εβγαλα λοιπόν με το κινητό μου τηλέφωνο μερικές φωτογραφίες την ώρα που πέρναγαν σαν αστραπή τα μαύρα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες της συνοδείας.  


Τι το ήθελα; 


Ενα λεπτό αργότερα με σταμάτησαν τρεις άνδρες με πολιτικά. Μου είπαν ότι ήταν της Ασφάλειας, δείχνοντάς μου αστραπιαία κάτι που υποθέτω πως ήταν υπηρεσιακή ταυτότητα. (Δεν με άφησαν να κρατήσω τα στοιχεία τους.) Με ρώτησαν τι δουλειά κάνω, μου ζήτησαν να ψάξουν την τσάντα μου, πήραν την ταυτότητά μου και αξίωσαν επιτακτικά να δουν τις φωτογραφίες που είχε το κινητό μου τηλέφωνο και να διαγράψω τις φωτογραφίες της αυτοκινητοπομπής. Εκανα αυτά που μου ζήτησαν, μια και άφησαν να εννοηθεί ότι διαφορετικά θα ακολουθούσαν διαδικασία προσαγωγής...».


Το χειρότερο, δε, είναι ότι αυτή η συμπεριφορά των αρχών ασφαλείας δεν προξένησε εντύπωση σε κανέναν, πλην του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος χλεύασε με ανάρτησή του τη συμπεριφορά της Πρώτης Φοράς Αριστερά με το «Προυσχή! Τώρα περνάει ο πρωθυπουργός. Ημιανάς! Πέρασε».


Το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν χωρίς να τους ενοχλεί η Ασφάλεια, να φωτογραφίζουν ό,τι θέλουν χωρίς να υποχρεώνονται από τα όργανα του κράτους να διαγράφουν τις φωτογραφίες τους, δεν υπάρχει πια.  


Τα κατάργησε η Πρώτη Φορά Αριστερά. 


Και δεν είναι το μόνο δικαίωμα που κατάργησε. Προ καιρού...
 ο κ. Νίκος Τόσκας μάντρωσε τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη για εξακρίβωση, τάχα μου, στοιχείων ώστε μην καταγράψουν την εκκένωση του καταυλισμού.


Τον περασμένο Ιούλιο, υπάλληλος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Πάρου συνελήφθη και κρατούνταν επί τρεισήμισι ώρες στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, επειδή ανάρτησε σχόλια στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο νησί.


Οι ερντογανικού τύπου αυθαιρεσίες των αρχών ασφαλείας δεν εντυπωσιάζουν πια κανέναν και αυτό εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. 


Και όχι κατ’ ανάγκην μόνο από αυτή την κυβέρνηση. Η διολίσθηση σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές θα είναι πλέον ο κανόνας, διότι ουδείς πλέον νοιάζεται. Ούτε καν υποκριτικά, όπως έδειχνε να νοιάζεται παλιότερα η Αριστερά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: