"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2017 - ΜΕΛΛΟΝ: Τα «μαύρα» σενάρια του Bloomberg για το 2017

«Μαύρα» τα βλέπει τα πράγματα για το 2017 το Bloomberg, το οποίο κάνει τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αναμένει δυσοίωνα γεγονότα για το νέο έτος.


Πέρυσι το Bloomberg είχε προβλέψει τόσο το Brexit όσο και την ανάδειξη στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.


Φέτος, οι προβλέψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου κάνουν λόγο για εκλογή της Λεπέν στη Γαλλία, την ενίσχυση της δημοφιλίας του Τραμπ και τον πόλεμό του με τους δισεκατομμυριούχους, οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.


Μερικά από τα βασικά σενάρια που αναφέρει το Bloomberg:


Άνοδος του Τραμπ και μετωπική με δισεκατομμυριούχους:
Η δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχυθεί τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, όμως η κατάργηση των πολιτικών του Ομπάμα θα δημιουργήσουν νέα κύματα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, με επίκεντρο την Καλιφόρνια. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να ανακόψει τη λαϊκή οργή. Το ράλι των μετοχών των τραπεζών, των μεταλλευτικών εταιρειών και των ασφαλιστικών τους πρώτους μήνες, θα γυρίσει μπούμερανγκ και οι μετοχές των Google, Facebook και Apple θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα καθώς ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και δισεκατομμυριούχων θα ενταθεί.


Κατάρρευση της Ελλάδας, εκλογή Λεπέν και Γκρίλο:
Όσον αφορά στην Ελλάδα, δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη , καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει, όμως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει διάσωση. Στη Γαλλία θα επικρατήσει η Μαρίν Λεπέν και θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στην Ιταλία θα πάρει την εξουσία ο Μπέπε Γκρίλο και θα κάνει δημοψήφισμα για να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη λιρέτα. Η Μέρκελ θα χάσει στις εκλογές και στη Βρετανία η Μέι θα εκδιωχθεί από την κυβέρνηση.


Οικονομικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποφασίζει να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, η οποία απαντά με υποτίμηση του γουάν, ακύρωση των παραγγελιών Boeing και μπλοκάρισμα στις πωλήσεις των iPhone.


Κόντρα Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν
Η Βόρεια Κορέα θα κατασκευάσει πύραυλο με στόχο τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Οι πολιτικές Τραμπ κατά των ΗΠΑ «βουλιάζουν», αναγκάζοντάς τον να στραφεί στην Κίνα και να την ικετεύσει για τη βοήθειά της στο να τιθασεύσουν τον γείτονά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: