"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εξεταστική για το... τρίτο Μνημόνιο


Πριν από τρεις μέρες ανέτειλε στην οθόνη της τηλεόρασης ένα ευφρόσυνο, στρογγυλό και ροδομάγουλο πρόσωπο που έκανε κάποιες δηλώσεις.  

Μα τι ευτυχία ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε αυτό το πρόσωπο που το έκανε να λάμπει και να ακτινοβολεί σαν ήλιος του Μαγιού και σαν πανσέληνος του Αυγούστου! 

Με κάποια στοιχειώδη προσοχή ο μέσης αντίληψης τηλεθεατής, αν έβλεπε και άκουγε λιγάκι, θα αντιλαμβάνονταν ότι δεν πρόκειται για φυσικό αστρικό φαινόμενο, αλλά για παραφυσικό φαινόμενο, από αυτά που γεμίζουν τον ελλαδικό χώρο και βεβαίως τη Βουλή των Ελλήνων.  

Ηταν ο κύριος Πάνος Καμμένος, που ανακοίνωνε την ομόφωνη απόφαση του κόμματος των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες και τους υπαίτιους που έβαλαν τη χώρα στο πρώτο Μνημόνιο.

Καμία έκπληξη. Ηταν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και αυτού του... κόμματος και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοθούν ευθύνες για την εξαθλίωση της χώρας. Είμαστε περήφανος λαός εμείς και δεν σηκώνουμε την ταπείνωση και εκλέγουμε τους γενναίους μπροστάρηδες που ηγούνται του αγώνα της εθνικής αξιοπρέπειας. Δεν είμαστε εμείς σαν τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς που κάθισαν και ήπιαν το πικρό φάρμακο ή φαρμάκι του Μνημονίου (σε κανέναν δεν αρέσει) και συνήλθαν και μάλλον αντιλαμβάνονται ότι ήταν αναγκαίο να το υποστούν. Εμείς όχι! Θα το ψάξουμε, θα αποδώσουμε ευθύνες, θα φυλακίσουμε κόσμο

Καμία αντίρρηση να γίνουν όλα αυτά, αλλά χρειάζεται μια κάποια υπομονή. Ας αφήσουν οι νικητές των εκλογών και επίδοξοι δικαστές και τιμωροί των πολιτικών τους αντιπάλων τελευταία αυτή την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης και ας εκπληρώσουν πρώτα τα κρίσιμα που αφορούν στη βελτίωση της ζωής του ρημαγμένου λαού. Ας εκπληρώσουν το ένα πέμπτο των εξαγγελιών τους, να μας δείξουν ότι υπήρχε και άλλος δρόμος σωτηρίας, τον οποίο οι προηγούμενοι κυβερνήτες, είτε από πρόθεση είτε από ανικανότητα, δεν ακολούθησαν.  

Τότε λοιπόν όλοι μαζί να πλέξουμε θηλιές για τους προδότες

Πάντως από τα δείγματα της κυβερνητικής δραστηριότητας των πρώτων ημερών τα πράγματα οδηγούνται προς τραγική εξέλιξη και θα χρειαστούν οι κυβερνώντες να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες και να κάνουν γονυκλισίες στους θεσμούς όχι να εκπληρώσουν τα ελάχιστα εξαγγελθέντα, αλλά να διατηρήσουν σε ισχύ τα «προδοτικά» μέτρα των προηγούμενων διαχειριστών.

Μη βιάζεστε, κύριοι υπέρμαχοι των εξεταστικών επιτροπών, περιμένετε να έρθει το καλοκαίρι όπως θα έρθει και από φθινόπωρο να συσταθεί επιτροπή για το πρώτο και το τρίτο Μνημόνιο, να μη γίνεται διπλός κόπος:


Και τότε βλέπουμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Το τρίτο Μνημόνιο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: