"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Θα σε λιώσω, σκουλήκι!


Είτε δεν ξέρουμε, είτε καμωνόμαστε ότι δεν ξέρουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, το συμπέρασμα ένα. Η παροιμιώδης νεοελληνική λαλακία πορεύεται με την καφενόβια αφασία!

Προς τα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ -γεννημένος στο Αϊζεναχ της Θουριγγίας- συνέθετε τις πρώτες φούγκες, τις πρώτες λειτουργίες, τα πρώτα ορατόρια και τις πρώτες καντάτες. Με αξεπέραστη τελειότητα!

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα ήταν εντελώς ανύπαρκτη ως κρατική οντότητα. Εκείνη την εποχή διάφορες φυλές μπαινόβγαιναν και πλιατσικολογούσαν. Εκείνη την εποχή οι κοτζαμπάσηδες μεσολαβούσαν για λογαριασμό του Οθωμανού αφέντη. Εκείνη την εποχή οι Αρβανίτες είχαν το πάνω χέρι!

Το 1770 στη Βόνη της σημερινής Γερμανίας «προκύπτει» ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Τέσσερα χρόνια πριν ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «προκύπτει» στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Που σε ηλικία μόλις πέντε χρόνων αρχίζει να συνθέτει τα πρώτα του μικρά κομμάτια!

Ο κατάλογος γιγάντων ατελείωτος. Ανάμεσά τους ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ που γεννιέται τρία χρόνια πριν από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του ’21!

Η σύγκριση αδιανόητη. Το χάσμα αγεφύρωτο. Η απόσταση, όση εκείνη που χωρίζει τη Γη από τον Αρη. Ετη φωτός μακράν οι Γερμανοί. Εμείς αναφερόμαστε στην αρχαιότητα. Εκείνοι αναφέρονται στα επιστημονικά, φιλοσοφικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά τους επιτεύγματα!

Εμείς με τα Μάρμαρα. Με τα οποία ουδεμία σχέση ο μέσος Νεοέλληνας. Εκείνοι αναφέρονται στο πρόσφατο παρελθόν. Με το οποίο συνδέονται και πορεύονται στο παρόν και το μέλλον.

Εμείς με τη νεκρολαγνεία. Εκείνοι με την πραγματικότητα

Εμείς με την ουτοπία. Εκείνοι με τον ρεαλισμό!

Η χώρα γονατισμένη. Η παραγωγή συρρικνωμένη. Τα ταμεία άδεια. Η φοροδιαφυγή ανεξέλεγκτη. Το κράτος ρακένδυτο. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί σκουριασμένοι και διεφθαρμένοι. Η συλλογική συνείδηση μηδενική. Η εθνική συνείδηση ανύπαρκτη. Ο ατομικισμός και ο φιλοτομαρισμός σε ρόλους πρωταγωνιστών. Ο καθημερινός πολιτισμός είδος προς εξαφάνιση. Η πειρατεία, το πλιάτσικο, η αερολογία, η τζάμπα μαγκιά, η βαρβαρότητα και η άγνοια εκλαμβάνονται ως υπέρτατες αρετές και αξίες μοναδικές!

Ολα αυτά λειτουργούν προς όφελος του κάθε Σόιμπλε. Ολα αυτά καταλήγουν στο πτυελοδοχείο του κάθε Σόιμπλε. Ολα αυτά μάς τοποθετούν σε μια πινακοθήκη τεράτων και προϊστορικών όντων της Γηραιάς Ηπείρου!

Αφού, σου λέει, είσαι ρεμπεσκές και κοπρίτης. Αφού ξήλωσες τον παραγωγικό σου ιστό. Αφού, ρε χαϊβάνι, πέταξες 320 δισεκατομμύρια euros στις πουτάνες. Αφού από υπάρξεώς σου, ως κρατική οντότητα, διαρκώς ζήτουλας, διαρκώς καταχρεωμένος, διαρκώς περιφρονημένος, διαρκώς ταπεινωμένος, διαρκώς υποζύγιο των «προστάτιδων δυνάμεων»!

Αφού είσαι πρωταθλητής διαφθοράς, διαπλοκής, φοροδιαφυγής. Και αφού ακόμα και σήμερα, εν έτει 2015, μοναδική σου έγνοια είναι η κομματική πελατεία, ο κρατικισμός και η επαιτεία. 

Αφού είσαι όλα αυτά, τότε τι μου κουνιέσαι;

Δεν γουστάρεις εξάρτηση, τρόικα, συμβόλαιο, μνημόνια και εποπτεία; 

Ορίστε. Οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα. Φύγε! Και αν δεν θέλεις να φύγεις, τότε να μείνεις και να ζήσεις με όσα βγάζεις!

Τι μου παριστάνεις τον αριστερό, τον επαναστάτη και τον μάγκα; 

Οταν ζητάς με την παλάμη ανοιχτή, τότε να είσαι έτοιμος όλα να τα υποστείς. Τότε να υποκλιθείς. Τότε να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές. Τότε να σκάσεις. Τότε εμάς τους Γερμανούς να ευγνωμονείς

Αϊ σιχτίρ, σε βαρέθηκα.  

Και πρόσεχε:


Αν συνεχίσεις να φλυαρείς, θα σε λιώσω σαν σκουλήκι!

Καταλάβαμε; 

Οχι! Ε, τότε η μόνη συγχώρεση που μένει σε όλους εμάς όπως περίπου τα λόγια του Χριστού: Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι λέγουσι και τι ποιούσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: