"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η νέα «αγαθή» αστυνομία του απερίγραπτου Πανούση


Κλασικές εικόνες, με τις οποίες μεγαλώσαμε, επέστρεψαν προχθές το βράδυ στις τηλεοράσεις μας, με τα «παιδιά» (αντιεξουσιαστές, κουκουλοφόρους και λοιπούς) να τα κάνουν λαμπόγυαλο στην Αθήνα, να βάζουν φωτιές, να καταστρέφουν περιουσίες, να διαλύουν τη ζωή στο κέντρο της πόλης.

Βεβαίως η εικόνα ήταν μισή. Ούτε αψιμαχίες με τα ΜΑΤ, ούτε δακρυγόνα. Eξάλλου, το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης. Να έχουμε ισορροπία, «να μην προκαλεί και η αστυνομία με την παρουσία της»

Και δεν προκάλεσε, μια και απλώς παρακολουθούσε από μακριά τις φωτιές και τις καταστροφές...  

Αν αυτό είναι το νέο μοντέλο αστυνόμευσης διαδηλώσεων, έχουμε πρόβλημα. Χωρίς κάγκελα, χωρίς κλούβες, με άοπλους αστυνομικούς να συνοδεύουν από μακριά τα «παιδιά».
 
Ισως περίμεναν ότι πλέον οι διαδηλώσεις θα είναι υποστηρικτικές της κυβέρνησης. Ελα όμως που κάποιοι εκλαμβάνουν ως νέο μνημόνιο το «συμβόλαιο με τους θεσμούς», ενώ και οι κουκουλοφόροι παραμένουν κουκουλοφόροι.  

Δεν είδαμε πάντως να ιδρώνει και κανένα αυτί αρμοδίου. Να μας πει δημοσίως: 

Δεν υπήρξε καλή συνεννόηση ή όσα έγιναν ήταν αποτέλεσμα επιλογής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;
 
Και τελικά δεν μας εξηγούν το πώς εννοούν την προστασία του πολίτη. Γιατί όσοι είδαν το αμάξι τους να καίγεται και τη βιτρίνα του μαγαζιού τους να διαλύεται, δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουν ούτε με τον κ. Πανούση ούτε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. 

Και αναφέρω τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη δήλωσή του από το βήμα της Βουλής ότι:  
Πρέπει να επιδιώκεται διάλογος με όλους, ακόμη και τους κουκουλοφόρους.
 
Κάτω από την κουκούλα κρύβεται ένας άνθρωπος, είναι η επωδός. Ούτε χθες ούτε προχθές τον είδα να πηγαίνει στη Στουρνάρα να κάνει «έναν διάλογο» με τους κουκουλοφόρους και με τον «άνθρωπο κάτω από την κουκούλα». Γιατί τα λόγια είναι ωραία και παχιά... 

Ας θυμίσουμε πάντως ότι και κάτω από την κουκούλα του Jihadi John άνθρωπος κρύβεται... Αλλά ο διάλογος θα είναι λίγο ζόρικος μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: