"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ: Οθωμανική φρενίτιδα σε αφίσες Τούρκων υποψηφίων

Φωτογραφίες: Hurriyet Λίγες εβδομάδες αφότου έκαναν την εμφάνισή τους οι «16 πολεμιστές» που συνόδευαν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Παλάτι και έγιναν διεθνές πρωτοσέλιδο, εν όψει των τουρκικών εκλογών αρκετοί υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επέλεξαν να προσθέσουν μία... οθωμανική πινελιά στην προεκλογική τους εκστρατεία

Υπό το σύνθημα «Όλοι μαζί, Νέα Τουρκία», ο Οσμάν Γιαβούζ, υποψήφιος του ΑΚΡ στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, Ικόνιο, απεικονίζεται στην αφίσα του φορώντας ένα börk, ένα υφασμάτινο κάλυμμα του κεφαλιού που συνήθιζαν να φορούν οι Σελτζούκοι μαχητές και οι πρώτοι Οθωμανοί σουλτάνοι του 14ου αιώνα.

Το börk έγινε και προσφάτως οικείο στο τουρκικό κοινό ξανά, μέσω τηλεοπτικής δραματικής σειράς για εκείνη την εποχή.

Αφού έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, με άλλους χρήστες να τον περιπαίζουν και άλλους να τον υποστηρίζουν, ο Γιαβούζ δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι το Ικόνιο ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας της Ανατολίας. «Είμαι ένας διαφημιστής που θα υπηρετήσει την πόλη αποτελεσματικά εάν εκλεγώ», πρόσθεσε.
Οθωμανική φρενίτιδα σε αφίσες Τούρκων υποψηφίων

Ο Γιαβούζ δεν ήταν ο μόνος που επηρεάστηκε από τους 16 πολεμιστές του Ερντογάν. Ακολούθησαν και άλλοι που κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή στην υποψηφιότητά τους με την περιβολή τους.

Ο Ερσίν Καράμπαμπα, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΑΚΡ στην βόρεια επαρχία Τοκάτ, εμφανίστηκε στις αφίσες ντυμένος ως σουλτάνος του 1600 ή του 1700.
Οθωμανική φρενίτιδα σε αφίσες Τούρκων υποψηφίων
Επίσης, ο Τζιχανγκίρ Ταχίρ, υποψήφιος του ΑΚΡ στην Άγκυρα, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας και οθωμανικό μουστάκι σε όλη την αμφίεση.

Μάλιστα, στην αφίσα του με τη βοήθεια του photoshop ποζάρει (έτσι ντυμένος) δίπλα στον πρόεδρο Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ, τους οποίους αποκαλεί «πνευματικό πατέρα μου» και «πνευματική μητέρα μου»
Οθωμανική φρενίτιδα σε αφίσες Τούρκων υποψηφίων

Δεν ήταν μονο, όμως, οι άνδρες υποψήφιοι που επηρεάστηκαν από την οθωμανική φρενίτιδα. Η Ναλάν Ακτάς, αυτοπροσδιορισμένη υποψήφια του ΑΚΡ από την Κωνσταντινούπολη, η μόνη γυναίκα που τράβηξε με τη σειρά της τα βλέμματα των social media.
Οθωμανική φρενίτιδα σε αφίσες Τούρκων υποψηφίων
Οι χρήστες του διαδικτύου δεν έχασαν την ευκαιρία να διακωμωδήσουν το τελευταίο «trend» του ΑΚΡ, απαντώντας με σαρκασμό, ενώ επιστράτευσαν τη φαντασία τους δημιουργώντας ψεύτικους υποψηφίους, όπως ένας που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην κούρσα να κερδίσει οπαδούς, φορώντας ένα οθωμανικό φέσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: