"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - Nomura: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει στην αξιολόγηση - Τα τέσσερα σενάρια για κάλπες ή ρήξη με τους δανειστές

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της παράτασης του προγράμματος και να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση από τους «θεσμούς» εκφράζει σε ανάλυσή του ο ιαπωνικός οίκος Nomura.

Οπως επισημαίνει, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στις Βρυξέλλες, επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ αλλά και να παραμείνει ενωμένος σαν κόμμα.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το δύσκολο σκέλος της εξίσωσης θα είναι η υλοποίηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν από τους εταίρους (γεγονός που χαρακτηρίζεται πάντως ως θετικό).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική δοκιμασία.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν τις «φωνές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, που διαφωνούν με την τακτική που ακολούθησαν Τσίπρας - Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η Νomura καταλήγει στην δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να τερματίσει την αξιολόγηση με επιτυχία αφού θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ τεσσάρων επιλογών:
 
  • Πρόωρες εκλογές.
 
  • Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 
  • Δημοψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
 
  • Νέα σύγκρουση κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων όταν θα πάρουν την αξιολόγηση στα σοβαρά.
 
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι οι πιο γενναίοι συμβιβασμοί θα ζητηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: