Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι το μεταρρυθμιστικό πακέτο στο οποίο επέμεινε το ΔΝΤ αλλά δεν εφάρμοζαν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Περιλαμβάνει ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αντικατάσταση των πρόωρων συντάξεων από ένα γενικευμένο σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και διαχωρισμό των μεγάλων οφειλετών απο τους μικρούς με ιδιαίτερη στόχευση στους μεγάλους.
Αν το πακέτο αυτό εφαρμοσθεί θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια μπροστά από την άποψη της ισονομίας.
Η αγορά ενέργειας θα πρέπει να ευθυγραμμισθεί με ό,τι ισχύει στην ΕΕ (συνεπώς οι εξαγγελίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη πάνε περίπατο για τον δημόσιο χαρακτήρα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ δεν θα ισχύσουν πλέον.
Το απόλυτο βάρος στις μεταρρυθμίσεις δίδεται στη φορολογική διοίκηση και την ανεξαρτησία της.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να:
- Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
- Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, την ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και να διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.
- Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση των κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι:
- Θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.
- Θα διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
- Θα επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, δημιουργηθούν έσοδα, ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
- Θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
- Θα ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου