"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Θα αυξήσουν το ανταποδοτικό τέλος των ξεζουμισμένων πολιτών για να ανοίξει το κηφηνάδικο της ΕΡΤ!

Το δρόμο για την Βουλή παίρνει την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από μηδενική βάση, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη Τύπου.
Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος για το ζήτημα, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προαναγγελλοντας ωστόσο, αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος που πληρώνεται δια των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αλλαγές στο νέο φορέα.

Σε παρέμβασή του (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Επικρατείας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης του ανταποδοτικού τέλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν. Νομίζω ότι μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να καλύψει όλες τις ανάγκες».

Επί των διαδικαστικών, ξεκαθάρισε ότι  δικαιούνται να επιστρέψουν στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι που δούλευαν την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ, μίλησε για «εσωτερική αναδόμηση», διευκρίνισε ότι το όνομα θα παραμείνει "ΕΡΤ" ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, στη μορφή που είχε δηλαδή πριν την αντικατάστασή της από τη "ΝΕΡΙΤ".

Επιστροφές
Η δέσμευση αλλωστε για επιστροφή όλων όσων εργαζομένων στην ΕΡΤ το επιθυμούν, έδωσε ο κ. Παππάς και κατά τη συνάντησή του την Τετάρτη με με εκπροσώπους των δημοσιογράφων.

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της συνάντησης, αναφέρθηκε:

- "Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι ο σχεδιασμός προχωράει στη βάση της δημιουργίας ενός πραγματικά Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην υπηρεσία της κοινωνίας, μακριά από τα τωρινά κακέκτυπα που ούτε προσφέρουν ούτε συμβάλουν στην ενημέρωση και τον πολιτισμό".

- Ο κ. Παππάς, διαβεβαίωσε ότι "γνωρίζει, αναγνωρίζει και σέβεται τον αγώνα των 20 μηνών του οποίου η πολιτική και ηθική αξία είναι ανεκτίμητη".

- Ο υπουργός και το Επιτελείο του: "Υποσχέθηκαν να εξετάσουν την αποδέσμευση της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ» και τόνισαν ότι «ξεκίνησε μια φάση εντατικών διαβουλεύσεων για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο συντομότερο χρονικό διάστημα που επιτρέπει η ανασύσταση ενός οργανισμού με το βεληνεκές της ΕΡΤ".

Χρηματοδότηση μόνον από το ανταποδοτικό τέλος

Στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ είχε αναφερθεί εκτενώς ο υπουργός Επικρατείας και στην ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Είχε ξεκαθαρίσει μεν ότι κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπήρχε καθώς στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης είναι η συντήρησή της αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος, αλλά χωρίς να αναφέρει ότι εξετάζεται η αύξησή του.

Μάλιστα, στην ίδια ομιλία, είχε υποστηρίξει πως επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν δε θα υπάρξει, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν αστρονομικοί μισθοί, ούτε εξωφρενικές δαπάνες.

Επ αυτού, είχε προαναγγείλει τον έλεγχο των προυπολογισμών της ΝΕΡΙΤ, αναφέροντας πως  ο τελευταίος προϋπολογισμός της ΕΡΤ προέβλεπε δαπάνη για ρεύμα, φωταέριο, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες 3.700.000 ευρώ. Ο προυπολογισμός της ΝΕΡΙΤ για την τρέχουσα χρονιά για τα ίδιες δαπάνες ανέρχεται σε 13.800.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: