"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ στην ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο Παράδεισος της Αφασίας


Ο υπουργός Παιδείας θέλει να καταργήσει την «αριστεία» στα σχολεία και χαρακτηρίζει τις εξετάσεις «τεράστιο φορτίο» επειδή «δεν θέλουμε τα παιδιά να έχουν αυτό το άγχος».


 
Ο αναπληρωτής του προκρίνει την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και διαφωνεί ριζικά με το παραδοσιακό σχολικό αξίωμα «πρώτα ο μαθητής!».


 
Τα σχολεία, εξηγεί, είναι πρωτίστως υπόθεση των εκπαιδευτικώνπροφανώς εκείνων που δεν θα αξιολογούνται!..


 
Ομολογώ ότι έχω εκπλαγεί. Ποτέ δεν περίμενα ότι μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» μπορεί τόσο ωμά να ονειρεύεται την αποκοπή της εκπαίδευσης από τον σύγχρονο κόσμο.


 
Και ταυτοχρόνως να σχεδιάζει ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα λειτουργεί περίπου ως Παράδεισος της Αφασίας.


 
Σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θα αξιολογείται, κανείς δεν θα εξετάζεται και κανείς δεν θα κρίνεται. Ολοι μαζί, άριστοι και κουμπούρες, ευσυνείδητοι και ασυνείδητοι, άξιοι και ανάξιοι, ικανοί και ανίκανοι, όσοι πασχίζουν και προσπαθούν και όσοι όχι, θα βράζουν στον ίδιο χυλό. Χωρίς καμία διάκριση πέραν της ιδιότητάς τους.


 
Μόνο που αυτά τα παιδιά που τίποτα δεν θα τα ξεχωρίζει και τίποτα δεν θα τα ανταμείβει δεν προορίζονται να ζήσουν στη Χώρα του Ποτέ-Ποτέ παρέα με τον Πίτερ Παν.


 
Κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν. Και θα υποχρεωθούν να ζήσουν, να δουλέψουν και να προκόψουν σε μια κοινωνία σκληρή, απαιτητική και ανταγωνιστική.


 
Οχι σε κάποιον επίγειο αριστερό Παράδεισο που δεν υπάρχει. Αλλά σε μια κοινωνία για την οποία θα είναι εντελώς απροετοίμαστα και η οποία καμία σχέση δεν έχει με το εκπαιδευτικό περιβάλλον που ονειρεύονται ο υπουργός Παιδείας και ο αναπληρωτής του.


 
Τότε τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν γλιτώσει από το άγχος των εξετάσεων αλλά θα βρεθούν αντιμέτωπα με το άγχος της επιβίωσης, της προσπάθειας, της προσαρμογής, της ανταπόκρισης, της επιτυχίας.


 
Της πραγματικής αξιολόγησης από μια πραγματική αγορά εργασίας.  


 
Και τότε

Oύτε να μεταναστεύσουν δεν θα μπορούν σε κοινωνίες ακόμη πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές από τη δική μας.


 
Εκτός κι αν όλοι διοριστούν εκπαιδευτικοί οπότε δεν θα αξιολογούνται και θα συνεχίσουν να γεύονται τον Παράδεισο της Αφασίας που ονειρεύεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: