"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αδαείς εναντίον αμετακίνητων με το Grexit να παραμονεύει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ...


Ολοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση. Δύο μέλη ενός κλειστού κύκλου φίλων συγκρούονται για οικονομικά ζητήματα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι διατεθειμένοι να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την άποψη του συνομιλητή τους. Η κακή επικοινωνία προκαλεί σύγχυση. Ξαφνικά, μετά μια μακρά περίοδο ομαλής συνύπαρξης, απειλείται η διάλυση αυτού του κύκλου. Υστερα από ένα σημείο είναι ευθύνη της υπόλοιπης παρέας να γεφυρώσει το χάσμα, παίρνοντας τον βασικό υπαίτιο στη γωνία για να συζητήσει μαζί του.
Η αλληλουχία γεγονότων της προηγούμενης Πέμπτης –με την Ελλάδα να ζητάει εξάμηνη παράταση, την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδέχεται το αίτημα ως βάση διαπραγμάτευσης και τη Γερμανία να απορρίπτει την ιδέα με τον χαρακτηρισμό του «Δούρειου Ιππου»– είναι ανάρμοστη για το κύρος της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτής της επικοινωνίας πραγματοποιείται μέσα από διαρροές, μηνύματα στο Twitter και προσβολές.

Και η Ελλάδα και η Γερμανία είναι υπεύθυνες για το σημερινό μπέρδεμα. 

Οι Ελληνες πολιτικοί ήταν υπερβολικά αδαείς, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, σαν να συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία τους. 

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο σε ό,τι αφορά την απαίτηση να παραιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση απ’ όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Η Γερμανία «έχει φθάσει σε ένα σημείο που είναι έτοιμη να πει στην Ελλάδα “μπορείτε να φύγετε, εάν το επιθυμείτε”», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σκικλούνα. Ισως να πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση της κατάστασης κάποιοι άλλοι που θα είναι πιο ψύχραιμοι.
Ολο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ως έναν τρόπο για να μην εξανεμιστεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Εάν δεν υπάρξει τελική λύση μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το επόμενο βήμα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW στο Βερολίνο μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών στα 68,3 δισ. ευρώ, τάσσεται υπέρ των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η ΕΚΤ πρόκειται, επίσης, να διαμηνύσει στις ελληνικές τράπεζες ότι θα πρέπει να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα ως δικλίδα ασφαλείας, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν πηγές του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg. 

Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, η ΕΚΤ ήδη εξετάζει τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – ένα σενάριο γνωστό ως Grexit.
Η ανάλυση ενδεχόμενων κινδύνων ενός Grexit από τα στατιστικά μοντέλα της ΕΚΤ θα μπορούσαν να αποτελούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δυστυχώς, αυτό απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση. Είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να πειραματιστεί με σενάρια όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων ή την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη.

Αυτά τα πειράματα είναι το κληροδότημα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και ειδικότερα από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και μετά. Ωστόσο, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν σαν μια ομολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι απέτυχε στην τακτική της. Ισως, η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν προτιμότερη από τον αποκλεισμό των πολιτών από τις τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμφιλιώσουν τα αιτήματα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, που υπερασπίζεται την αλλαγή, με την ακεραιότητα των όρων του υφιστάμενου προγράμματος. 

Θα ήταν πολύ αισιόδοξο να προσδοκούσε κανείς σε μια απόλυτη αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της νομισματικής ένωσης του ευρώ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει διότι η οικονομία της χρειάζεται ένα πιο «φθηνό» νόμισμα. «Το βασικό ερώτημα είναι εάν μπορεί η ελληνική οικονομία να ευδοκιμήσει με ένα νόμισμα τόσο ισχυρό όσο το ευρώ», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. 

«Η απάντηση είναι, προφανώς, αρνητική», προσέθεσε ο ίδιος. 


Ισως. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα, όχι να της το επιβάλουν οι εταίροι της και σίγουρα όχι να της το υπαγορεύσει η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: