"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: "Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή στην Ελλάδα" προειδοποιεί και ο Σόιμπλε

«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.


«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος. «Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος, ο Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα».

«Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης» πρόσθεσε ο Γέγκερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα απομείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι σε λαθεμένη κατεύθυνση και ακατανόητη. «Αν τώρα επανερχόταν το ζήτημα του "κουρέματος" του χρέους, θα ήταν άτοπο και ακατανόητο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέγκερ.

Ως «σημείο αφετηρίας» περιέγραψε τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές αποδείχθηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ «μένουν ακόμη να γίνουν πολλά».


«Καλωσορίζω το γεγονός ότι βρήκαμε ένα σημείο αφετηρίας για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Έχουμε ωστόσο ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτό είναι πάντως ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς τι συζητούσαμε πριν από λίγες εβδομάδες» δήλωσε η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Σουηδό ομόλογό της Στέφαν Λέφβεν και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ημέρες κατορθώσαμε να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ικανοί για συμβιβασμούς, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμάται, αν και απέχει από το να αποτελεί τη λύση για όλα».

Η καγκελάριος επισήμανε ακόμη τη σημασία του γεγονότος ότι «η Ελλάδα συμφώνησε να επεκτείνει το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης» ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις πως ο δρόμος που απομένει είναι απαιτητικός, αλλά, όπως είπε, «αξίζει τον κόπο, διότι πρόκειται για το ευρώ».

Ενόψει, πάντως, της ψηφοφορίας, , στο γερμανικό Κοινοβούλιο συνεχίζονται οι αντιδράσεις από βουλευτές, κυρίως των συντηρητικών κομμάτων. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Rheinische Post, περίπου εξήντα βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Βόλγκανγκ Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: